Še en politični umor? Putinovega kritika našli mrtvega pred njegovim stanovanjem v Moskvi

Datum:

Ostrim kritikom ruskega predsednika se pogosto dogajajo takšne ali drugačne nesreče. Nič drugače ni tokrat. Iz Rusije namreč prihajajo novice o smrti 35-letnega Jegorja Prosvirnina. Vzrok za smrt naj bi povzročil padec skozi okno stanovanja v Moskvi, ki ga je imel v petem nadstropju večstanovanjske stavbe. 

Sprva, ko se je poročalo o smrti nagega moškega, ki je padel skozi okno, niso pristojne službe razkrile, za koga gre. Kaj kmalu pa se je izkazalo, da je pokojni publicist in snovalec portala Sputnik in Pogrom Jegor Prosvirnin. Po besedah očividcev naj bi Prosvirnin najprej skozi okno vrgel nož in posodo za gorivo, nato pa skočil v smrt. Pred tem so sosedje v stanovanju slišali krike, poroča PDM News.

Novico o smrti je za ruski časopis Novaya Gazeta potrdila žena pokojnega. Pred padcem v smrt naj bi bil Prosvirnin po nekaterih neuradnih poročanjih pod vplivom prepovedanih drog. V luči celotne zadeve se nedvomno poraja vprašanje, ali je 35-letnik resnično padel ali pa ga je kdo potisnil.

Portal “Sputnik in Pogrom” se je pojavil leta 2012 in pokriva politično pomembne dogodke z vidika ruskih nacionalistov. To ne čudi, saj je Prosvirnin veljal za enega osrednjih akterjev skrajno usmerjenega nacionalističnega gibanja. Veljal je za podpornika okupacije baltskih držav in Ukrajine, varčeval pa ni niti s kritikami zoper ruskega predsednika Vladimirja Putina. Julija 2017 je rusko generalno tožilstvo zahtevalo, da pride do blokade portala “Sputnik in Pogrom” ter več drugih “nacionalističnih” portalov. Po besedah varnostnih uradnikov naj bi namreč takšni viri promovirali ideje etničnega in verskega sovraštva, kar pa “ogroža javno varnost in spodbuja ekstremizem”.

Pred dvema tednoma se je pokojni srečal z ruskim politikom Romanom Junemanom, ki ga nekateri vidijo kot resnega kandidata za mesto v ruski dumi. 26-letnik je v luči smrti Prosvirnina povedal, da se mu med srečanjem ni zdel paranoičen.

Zaskrbljen je bil, da bi se lahko znašel v nemilosti oblasti
Čeprav se Prosvirnin ni nikoli odrekel svojim nacionalističnim težnjam, je do neke mere le obrnil ploščo. Med drugim je napovedal, da se bo Ruska federacija sesedla sama vase. Kritiziral je tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, češ da bi njegove poteze v Rusiji lahko sprožile državljansko vojno. Večkrat je tudi izrazil zaskrbljenost, da bi se zaradi svojih stališč lahko znašel v nemilosti ruskih oblasti, poroča News Fox24.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...