fbpx

Se v Braziliji obeta boljši jutri? Predsedniški kandidat Bolsonaro, ki so ga zabodli, zapustil bolnišnico močnejši kot kadarkoli!

Jaír Bolsonaro (foto: facebook)

Brazilski konservativni predsedniški kandidat Jair Bolsonaro, ki kandidira s sloganom “Brazilija nad vsem, Bog nad vsemi,” je po hitrem okrevanju po poskusu atentata konec prejšnjega tedna zapustil bolnišnico. Skrajni levičarji, ki so mu želeli smrt, ko je njegovo življenje viselo na nitki in so ga v času okrevanja obkladali z žalitvami, pa so že pripravili proteste.

Potem, ko ga je 6. septembra med predvolilnim shodom v kraju Juíz de Fora na severu Brazilije v poskusu atentata z nožem zabodel njegov nasprotnik in je več tednov preživel na oddelku intenzivne nege, je brazilski predsedniški kandidat Jair Bolsonaro hitreje od pričakovanj zapustil bolnišnico, od koder se je vrnil poln moči in novih idej. Tudi v času hospitalizacije se je Bolsonaro redno javljal prek družbenih omrežij, prejel je številne izraze podpore, napad nanj pa so obsodili vsi vidnejši politiki obeh strani političnega pola v Braziliji.

Ankete mu sicer napovedujejo prepričljivo zmago v prvem krogu volitev, ki bodo potekale 7. oktobra, njegov najtesnejši zasledovalec pa je kandidat koruptivne Delavske stranke, nekdanji župan Sao Paula in minister za šolstvo Fernando Haddad. Haddad je kandidaturo napovedal potem, ko je postalo jasno, da zaradi prestajanja zaporne kazni zaradi korupcije ne bo mogel kandidirati nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. V morebitnem drugem krogu bi bil po napovedih agencij rezultat tesen.

Tako so skrajni levičarji iz Danes je nov dan Bolsonara zmerjali s fašistom! (Foto: posnetek zaslona)

Niso pa vsi veseli njegovega hitrega okrevanja, levičarji, med njimi tudi slovenski skrajni levičarji s portala Danes je nov dan, so ga takrat, ko je na intenzivni negi njegovo življenje viselo na nitki, žalili s fašistom, prav tako ga slovenska režimska trobila redno označujejo za skrajnega desničarja. Poleg tega so feministke ob njegovem prihodu iz bolnišnice organizirale množične proteste, o čemer so seveda z navdušenjem poročali slovenski režimski mediji in svetovna levičarska glasila.

Zakaj je Bolsonaro tako moteč za levičarje?
Bolsonaro je neomajen zagovornik tradicionalnih vrednot, ravno zato v pretežno katoliški Braziliji uživa tolikšno podporo volivcev. Nasprotuje namreč porokam istospolnih parov. Poleg tega pa bo storil vse za zavarovanje življenj nerojenih otrok. Napovedal je namreč, da bo tudi v primeru, da bi kongres z glasovanjem legaliziral splav, uporabil pravico do veta in tako zaščitil življenja nerojenih otrok.

Jair Bolsonaro (Foto: Facebook)

Liberaliziral bo gospodarstvo in onemogočil zlorabo državnega premoženja za namene financiranja levičarjev!
Prav tako je Bolsonaro napovedal ekonomsko liberalne ukrepe, s čimer bi usahnili koruptivni viri financiranja številnih levičarjev! Napovedal je namreč privatizacijo državnega naftnega velikana Petrobras, s pomočjo katerega se je po razkritju afere “lava jato” odkrilo, kako se je financiralo delovanje Delavske stranke in posredno tudi kampanje za izvolitev Dilme Rousseff. Poslovanje podjetja se je izčrpavalo tudi za financiranje populističnih levičarskih socialnih programov, s katerimi sta Lula in Rouseffova podkupovala volivce, da bi se ohranila na oblasti. Kako uničujoče pa je državno lastništvo, pa priča dejstvo, da je bil leta 2007 Petrobras glede na vrednost tržne kapitalizacije 4. največje podjetje na svetu, torej v družbi Appla in Exxona, danes pa gre za nerelevantno podjetje, ki mu zaradi pomanjkanja investicij in ožemanja s strani levičarjev v preteklosti prihodki upadajo iz leta v leto, prav tako pa podjetje kljub povišanju cen nafte v zadnjem času še vedno beleži ogromne izgube.

Gibanje cene delnice družbe Petrobras spominja na vlak smrti. (Foto: Yahoo! Finance, posnetek zaslona)

Tudi sicer Bolsonaro napoveduje spodbudne ukrepe, ki bodo pognali brazilsko gospodarstvo
Pričakuje se namreč znižanje davkov, deregulacija gospodarstva, pospešitev privatizacije tudi drugih državnih podjetij ter zmanjšanje vpletenosti države v gospodarstvo na splošno. Temu bo sledilo tudi upadanje korupcije. Na ekonomskem področju mu sicer svetuje ekonomski liberalec Paulo Guedes, sicer alumnus Univerze v Chicagu, kjer je nekoč predaval sloviti Milton Friedman.

Poleg korupcije pa gospodarstvo močno obremenjuje tudi kriminal, ki ljudem na določenih območjih onemogoča normalno življenje. Ker je Brazilija trenutno s kriminalom med bolj obremenjenimi državami, prav tako pa je v državi ogromno umorov ter ostalih nasilnih kaznivih dejanj, je Bolsonaro med drugim napovedal, da bo po vzoru Združenih držav Amerike omogočil državljanom lažji dostop do strelnega orožja. Prav tako napoveduje uvedbo smrtne kazni za zločince, ki so storili najhujša kazniva dejanja.

Spremembe na področju zunanje politike
Spremembe se v primeru izvolitve Bolsonara Braziliji obetajo tudi na zunanjepolitičnem področju. Pričakuje se, da bo gotovo lažje sodeloval s podobno mislečim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom kot njegovi konkurenti. Bolsonaro je namreč že napovedal selitev veleposlaništva Brazilije v Izraelu v Jeruzalem, tako kot so to storile že ZDA. Prav tako je napovedal, da bo Brazilija ukinila financiranje odbora za človekove pravice Združenih narodov, saj po njegovih besedah usmerja napore v sprevračanje vrednot, podpiranje splava in zagovarjanje banditov v Palestini.

J. Ž.