Severni obali Nove Zelandije grozi cunami zaradi hudega potresa v južnem Pacifiku

Severnim območjem Nove Zelandije grozi cunami zaradi močnega potresa na južnem območju Tihega oceana. (Foto: Russia Today)

Na Novi Zelandiji se pripravljajo na cunami, ki naj bi se pojavil zaradi hudega potresa na južnem območju Tihega oceana z magnitudo 7,7. Ujma se je pripetila v bližini Loyalty Islands (Otokov zvestobe). Na nevarnost je danes opozorila tamkajšnja Nacionalna agencija za upravljanje v izrednih razmerah. 

Zaradi bližajočega se cunamija naj bi bila ogrožena številna obalna območja severnega dela Severnega otoka na Novi Zelandiji, javnosti pa je bilo naročeno, da se drži stran od plaž in obalnih območij. Obenem ljudem ni potrebno evakuirati ostalih območij, razen če jim tega ne svetujejo lokalni uradniki. Poleg tega tudi poplav zemljišč v bližini obale, ne gre pričakovati. Navedeno je tudi, da utegnejo močni tokovi poškodovati ali celo utopiti ljudi. Ljudje, ki se nahajajo v tem delu morja ali v njegovi neposredni bližini, bi morali ta morska območja zapustiti in se oddaljiti od plaž in obalnih predelov ter pristanišč kot tudi rek in izlivov v morje, poroča RT

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA), je ob tem opozorila, da bi utegnili valovi, visoki do enega metra nad gladino plime in oseke, ogroziti tudi obale Fidžija in Vanuatua. Avstralski urad za meteorologijo pa je ob tem opozoril, da obstaja nevarnost cunamija tako za posamezne avstralske otoke, kot tudi določena območja, ki pripadajo obalnim predelom celine. Otoki zvestobe so sicer del francoskega teritorija Nove Kaledonije. Potres je bil prijavljen ob 13:20 uri v skladu z Univerzalnim koordiniranim časom in naj bi se zgodil s središčem na globini 33 km pod morsko gladino. 

Foto: Demokracija

Znano je, da se Nova Zelandija nahaja na tektonsko aktivnem območju. Proti koncu leta 2016 smo poročali o tem, da je nedeljski potres opolnoči stresel južni otok Nove Zelandije z magnitudo 7,8, kar je povzročilo veliko materialno škodo ter poškodbe infrastrukture, prvemu sunku pa je sledil tudi močan popotresni sunek z magnitudo 6,1, ki je terjal dve smrtni žrtvi. En človek je podlegel poškodbam v Kaikouri, drugi pa je umrl v kraju Mt. Lyfordu, ki velja za smučarsko središče. Nekaj ljudi je bilo tudi ranjenih.

Domen Mezeg