Severna Korejka kritično glede šolanja v ZDA: Prepoznala sem toliko podobnosti s Severno Korejo, da me je začelo skrbeti!

Foto: Twitter

“Mislila sem, da je Amerika drugačna, vendar sem videla toliko podobnosti s tem, kar sem videla v Severni Koreji, da me je začelo skrbeti,” je o svojih izkušnjah na univerzi Columbia povedala novinarka Yeonmi Park. Parkova se je kot otrok z materjo odselila iz Severne Koreje.

“Prihodnost Amerike je tako mračna kot severnokorejska,” je po obisku univerze Columbia dejala severnokorejska begunka Yeonmi Park. “Celo v Severni Koreji niso tako nori.”

“V Severni Koreji je bilo precej noro, a ne tako noro,” je povedala Parkova glede tega, kar je doživela na univerzi Columbia. Njeno razočaranje nad univerzo, ki študentov ne uči kritičnega mišljenja, jo je privedlo do tega, da si je rekla: “Spoznala sem, vau, to je noro. Mislil sem, da je Amerika drugačna, vendar sem prepoznala toliko podobnosti s tem, kar sem videla v Severni Koreji, da me je začelo skrbeti,” je zatrdila.

Takšna podobnost, ki jo je opazila Parkova, je bilo protizahodno razpoloženje, ugotovila pa je tudi, da sta na univerzi razširjeni tudi kolektivna krivda in skrajna politična korektnost. Ko je dejala, da uživa v klasični literaturi, kot so dela Jane Austen, je bila s strani profesorja deležna graje v smislu, če se sploh zaveda, da imajo ti pisatelji kolonialno miselnost. “Bili so rasisti in fanatiki, ki  podzavestno perejo možgane,” ji je dejal.

Prisotna je bila protiameriška propaganda
Parkova je opozorila, da takšen incident ni bil osamljen primer, saj je vsako predavanje, ki ga je obiskovala, vsebovalo protiameriško propagando, s katero je odraščala kot mlada učenka v Severni Koreji. Bila je tudi šokirana in zmedena zaradi vprašanj v zvezi s spolom in jezikom; v vsakem razredu so morali učenci navesti svoje najljubše zaimke. To je še povečalo njeno zmedo pri izražanju v angleščini, tako da je že rekla, da je on ali ona pomotoma. “Čutila sem, kot da gre za regresijo v civilizaciji,” je dejala kritično.

Po številnih prepirih s profesorji in študenti se je sčasoma naučila, kako se brzdati, da bi ohranila svoj dober letni uspeh in štipendije. “Ameriški otroci ves čas govorijo, kako so zatirani in koliko krivice so doživeli,” je dejala in dodala, da v resnici sploh ne vedo, kaj je hudo. Ko sta z materjo pri njenih 13 letih pobegnili iz Severne Koreje, sta padli v roke trgovcev z belim blagom in bili prodani v suženjstvo.

Kim Jong Un. (Foto: epa)

Parkova poudarja, da ameriško visoko šolstvo ljudem odvzeme sposobnost kritičnega razmišljanja tako, kot to počne sistem v Severni Koreji. Kot primer je omenila, da so jih v šoli naučili verjeti, da “njihov dragi vodja (Kim Jong-un) strada, in ker se “nikoli niso naučili kritično razmišljati”, se niso zavedali, da je pravzaprav najdebelejši moški v državi. “Severni Korejci nimamo interneta, nimamo dostopa do nobenega od teh velikih mislecev, ne vemo ničesar. Toda tu se ljudje, čeprav imajo vse, odločijo za pranje možganov.”

Sara Kovač