fbpx

Severnokorejske priprave na jedrski test so v zaključni fazi: “Dan D” bo 15. aprila, na rojstni dan Kimovega dedka, ustanovitelja diktature

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Ameriški satelitski posnetki so pokazali, da so priprave Severne Koreje na jedrski poskus pravzaprav že v zaključni fazi. Kim Džong Un že dlje časa testira novi raketni motor, ki bi ga lahko uporabil za medcelinsko balistično raketo. Ameriški predsednik Donald Trump se boji, da bi lahko takšne rakete ogrozile tudi ZDA, ki se sicer nahajajo 8.851 kilometrov daleč, poznavalci pa so prepričani, da bo z izstrelitvijo rakete severnokorejski diktator zgolj počastil spomin na svojega dedka, Kima Il-Sunga.

Spletna stran 38 North s sedežem v Washingtonu že vrsto let podrobno spremlja vse aktivnosti Severne Koreje, sobotni satelitski posnetki pa razkrivajo številna vozila na testni lokaciji Punggyeri, prav tako je razvidno, da so v testnem predoru položili komunikacijske kable. Severni Korejci so iz predora izčrpali tudi vso vodo, Američani pa predvidevajo, da zato, da bi predor zaradi občutljivih komunikacijskih naprav ostal povsem suh.

Ker na drugih lokacijah ni nobenih vidnejših aktivnosti, Američani predvidevajo, da so priprave na jedrski poskus v zaključni fazi. Vseeno pa so poznavalci, tako poroča Daily Mail, skeptični, saj se zavedajo, da ima Kim Džong Un rad pozornost svetovne javnosti, zato so morda trenutne aktivnosti zgolj zavajanje.

Naj spomnimo. Severna Koreja je doslej izvedla pet jedrskih testiranj in v odgovor na sankcije Združenih narodov izstrelila serijo izstrelkov. Ameriška vlada pa verjame, da v severnokorejskih podzemnih laboratorijih razvijajo rakete z jedrsko konico, ki bi lahko dosegle Združene države Amerike.

Mediji sicer poročajo, da si je Kim Džong Un za jedrski test izbral 15. april, s čimer naj bi počastil spomin na svojega pokojnega dedka. Kim Il-Sung, ustanovitelj in “oče” Severne Koreje, je nenadoma umrl 8. julija leta 1994, star 82 let. Američani se sicer bojijo, da aprilski poskus še zdaleč ne bo edini, ki ga v bližnji prihodnosti načrtuje zloglasni diktator, tudi zato, ker se je Kim Džong Un večkrat javno pohvalil, da Severna Koreja obuja svojo raketno industrijo.

Prav tako se je Kim pohvalil, da je država blizu testiranju medcelinske balistične rakete. Takšne rakete imajo sicer minimalen doseg 5.500 kilometrov, toda nekatere so narejene posebej zato, da lahko dosežejo še večje razdalje in potujejo tudi do 10.000 kilometrov daleč ali več. Precej bližje je seveda Južna Koreja, ki utegne biti prva tarča notoričnega diktatorja, gre pa za pomembnega ameriškega zaveznika. Ker je Seul od meje s severno sosedo oddaljen manj kot 60 kilometrov, Američani ne izključujejo niti vojaškega posredovanja, če bi Pjongjang ogrozil varnost zaveznika.

T. F.