Sin kolumbijskega predsednika od kriminalcev prejemal denar v zameno za sodelovanje s predsednikom

Sin kolumbijskega predsednika Nicolas Petro (Foto: AFP)

Forum Sao Paulo, neformalno združenje latinsko-ameriških levičarskih radikalcev, zopet kaže svoje prave kriminalne barve. Nicolas Petro, najstarejši sin skrajno levega kolumbijskega predsednika Gustava Petra se sooča z obtožbami o pranju denarja in nezakonitem bogatenju.

37-letni Nicolas Petro je bil aretiran prejšnji konec tedna v mestu Barranquilla skupaj z bivšo ženo Daysuris del Carmen Vasquez, ki je pridržana zaradi podobnih obtožb.

Preberite še: Nekdanji predsednik Kolumbije: “Levica ima dolgo zgodovino sodelovanja z narkotrafikanti”

Tožilec Mario Burgos je na četrtkovem zaslišanju povedal, da je Petro, ki je odstopil kot poslanec v provinci Atlantico, dejal, da je bil nezakonit denar leta 2022 uporabljen pri volilni kampanji njegovega očeta, da je presegel zakonske omejitve in ni bil v celoti prijavljen volilnim organom.

Predsednik je zanikal, da bi vedel za kakršna koli nezakonita dejanja, in dejal, da bo nadaljeval s političnimi načrti svoje administracije, vendar bi škandal lahko oviral njegovo prizadevanje za mir ali predajo dogovorov z oboroženimi skupinami in ambicioznim programom reform.

Sodnik Omar Leonardo Beltran je predsednikovemu sinu odredil, naj ne zapusti mesta svojega prebivališča v Barranquilli, vendar je zavrnil zahtevo državnega tožilstva za uvedbo hišnega pripora, ki jo je zahtevala obramba. “Ugodi se tudi predlogu za izrek varnostnega ukrepa … vendar za ukrepe brez odvzema prostosti,” je odločil sodnik.

V zameno za politične obljube je prejemal denar od prodajalcev droge

Glede na obtožbe je Nicolas Petro prejemal denar od obtoženih preprodajalcev mamil v zameno, da jih je vključil v predsednikove mirovne načrte. Izrekel se je za nedolžnega, vendar je dejal, da bo sodeloval s tožilci, ki ga obtožujejo nakupa nepremičnin, ocenjenih na 394.000 dolarjev, z denarjem, ki ga ni zaslužil s svojo plačo. Sodelovanje lahko privede do znižanja Petrove možne kazni, ki bi lahko znašala med 12 in 20 let zapora, če bo obsojen.

Beltran se je odločil, da bo tudi Vasquezova ostala na prostosti, medtem ko se bo soočila z obtožbami pranja denarja in kršitvami uporabe osebnih podatkov. Pričevanja v postopku so prikazala splet strasti, izdaje in korupcije, v katerem je bil Petro nezvest Vasquezovi in jo prevaral z njeno najboljšo prijateljico, s katero zdaj pričakuje otroka.

Predsednik zanika vpletenost

Predsednik je dejal, da so ga osebno prizadele obtožbe o nepravilnostih v kampanji. “Nihče ne more biti nad zakonom in pravica mora veljati na nepristranski način, z ustreznim postopkom in vsemi ustavnimi jamstvi,” je dejal v izjavi, objavljeni na platformi X, prej znani kot Twitter.

Kolumbijski levičarski predsednik Gustavo Petro. (Foto: AFP)

Njegova vlada bo nadaljevala s svojim načrtom, je dodal Petro, ki je bil prej del gverilske komunistične skupine M-19, ki je želela ukiniti tržni sistem in zasebno lastnino ter namesto tega uvesti plansko gospodarstvo po vzoru Sovjetske zveze in Kube. “Nič in nihče ne more ustaviti boja celotnega življenja proti vsem oblikam korupcije in vlada bo brez motenj nadaljevala svoje delo in zavezanost za boljšo Kolumbijo,” je dejal predsednik.

Padajoča podpora

Kolumbijci pa so se očitno že naveličali skrajno leve “vlade sprememb”. Poleg Čila je Kolumbija eden od najuspešnejših projektov tihega državnega udara, ki ga je izvedel subverzivni forum Sao Paulo. A očitno veselica ni dolgo trajala. Petro je še avgusta imel rekordno 56-odstotno podporo, konec prejšnjega meseca pa so mu namerili le še 33-odstotno. Kar 61-odstotkov volivcev pa vlade ne podpira. Kolumbijski levičarski “novi obraz” je torej imel podoben rok trajanja, kot jih imajo slovenski. Pri tem pa je treba vendarle opomniti, da bodo Kolumbijci najbrž že na naslednjih volitvah spoznali zmoto in ne bodo izvolili štirih novih obrazov zapored.

I. K.