fbpx

Sirijski migrant med sedmerico aretiranih za načrtovanje terorističnega napada v Franciji

Pripadniki francoske protiteroristične specialne enote GIGN (foto: EPA)

Med sedmerico osumljencev aretiranih v Franciji zaradi načrtovanja terorističnega napada v imenu islama naj bi bil tudi migrant iz Sirije, ta naj bi tudi sestavil teroristično celico odkar je skupaj z migrantkim valom leta 2015 prispel v Francijo s pomočjo palestinskega potnega lista.

Francoska policija je v ponedeljek, 20. januarja 2020, v Brestu, Guissényju in Loc-Eguinerju aretirala sedmerico moških, ki naj bi načrtovali islamistične teroristične napade. Eden od sedmerice naj bi po poročanju Breitbarta bil 30-letni “begunec iz Sirije”, ki je v Francijo prispel na vrhuncu migrantske krize leta 2015 s pomočjo palestinskega potnega lista.

Le nekaj mesecev kasneje je omenjeni terorist-begunec dobil status begunca. Omenjeni moški naj bi po trditvah virov blizu policijske preiskave bil aktivni pripadnik Islamske države in vodja teroristične celice, ki naj bi po trditvah preiskovalcev načrtovala napad.

Med osumljenimi teroristi, tudi stari zagovorniki terorizma

Med aretiranim je tudi 16-letni dijak ter mesar v lokalni halal mesariji v Brestu v 30ih letih. Slednji naj bi bil aretiran že leta 2015 po terorističnem napadu na Bataclan zaradi oponašanja gibov streljanja na policiste.

Mesar je bil takrat za svoja dejanja, ki jih je francosko sodišče prepoznalo kot apologijo terorizma, obsojen na 3-letno pogojno zaporno kazen. Pri njemu doma naj bi našli propagandni material in 15.000 evrov gotovine.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Laurent Nuñez je po uspešni aretaciji osumljenih teroristov povedal, da so francoske oblasti od konca 2013 preprečile 60 terorističnih napadov, in da bi to lahko bil 61. primer.

Državni sekretar pa se ni vprašal, kaj bi lahko bil razlog, da ti ubogi begunci iz Sirije takoj ko pridejo v Zahodno Evropo dobijo nezaustavljivo želo po teroriziranju v imenu islama.

Ivan Šokić