Škandal: Minister za kulturo priznal afero s prostitutko, ki se ukvarja z dominacijo

Foto: iStock

John Whittingdale, britanski sekretar oziroma minister za kulturo, je priznal, da se je zapletel v afero s prostitutko. Kot je zatrdil, za njen poklic ni vedel, in je razmerje prekinil takoj, ko je izvedel, da je dekle prostitutka. Zgodba se je v javnosti pojavila šele zdaj, čeprav so mediji zanjo vedeli že dolgo. Je v ozadju teorija zarote?

John Whittingdale je dejal, da je zgodba stara in da se je zelo sramuje. Žensko je takrat spoznal preko spletne strani za zmenke. Afera naj bi se dogajala med letoma 2013 in 2014. Ženska naj bi bila profesionalna prostitutka, specializirana za igranje dominantne vloge v spolnosti.

Za sekretarja je bil Whittingdale imenovan po lanskih volitvah. Zatrdil je, da je za dejstvo, da je ženska prostitutka, izvedel šele takrat, ko je nekdo želel to zgodbo objaviti v medijih.

Mediji za zgodbo vedeli veliko prej
Največji britanski medij BBC trdi, da so nekatere izmed medijskih hiš vedele za afero, a so se odločile, da je ne bodo objavile v javnosti. Kot navajajo, zbuja to dvom o neodvisnosti medijev. A kot je dejal predstavnik ene od civilnodružbenih organizacij, je Whittingdale v času svojega službovanja na kulturnem ministrstvu sprejel veliko odločitev, ki so jih mediji pozitivno pozdravili.

”Vedel je, da ima vsaj ena časopisna hiša to zgodbo. Se je kdaj vprašal, zakaj je niso objavili?” je komentiral Brian Catchart, predstavnik omenjene civilno družbene organizacije, ki sicer meni, da so si časopisne hiše zgodbo shranile za primernejše čase, če bi bilo na sekretarja treba pritiskati. Mediji so bili namreč v tistem trenutku z njegovimi odločitvami in sprejeto politiko zadovoljni.

Je Whittingdale pritiskal na medije?
Kljub temu pa obstajajo dvomi o konfliktu interesov. Whittingdale je namreč vedel, da imajo mediji zgodbo, a o tem predsednika vlade Davida Camerona pred svojim imenovanjem ni obvestil. Kot opozarjajo opozicijski poslanci, vzbujata ta afera in njeno ozadje dvom o neodvisnosti odločitev Whittingdala glede urejanja področja medijev.

John Whittingdale (Foto: epa).

John Whittingdale. Foto: epa

”Če želijo, da državljani še verjamejo nameram vladne politike glede medijev, bi se moral John Whittingdale umakniti s svojega položaja,” je dejala Maria Eagle iz Laburistične stranke, ki je sicer nasprotovala uvedbi ukrepov glede medijev.

‘Ne gre za teorijo zarote’
Z njo pa se ne strinjajo predstavniki medijev. Bob Satchwell iz združenja urednikov je dejal, da je teorija zarote o tem, da so se medijske hiše dogovorile, da zgodbe ne bodo objavile, nekoliko pretirana. ”Pri tej aferi gre bolj za nevarnosti uporabe internetnih strani za zmenke kot pa za teorije zarote o kontroli medijev,” je za Telegraph dejal Satchwell.

Kljub aferi uživa sekretar še vedno popolno zaupanje britanskega premierja Davida Camerona, ki je dodal, da je Whittingdale samski moški in ima pravico do svoje zasebnosti.

M. G.