fbpx

Skoraj 7 milijonov migrantov čaka na pravo priložnost, da pride v Evropo

Foto: epa

Na plano so pricurljali podatki iz poročila obveščevalcev, ki razkrivajo, da več kot 6 milijonov prosilcev za azil čaka, da pride v Evropo. Podatek, da se je povečalo število migrantov, ki želijo stopiti na evropsko celino, je v popolnem nasprotju s trditvami iz Bruslja, kjer navajajo, da so razmere pod nadzorom. 

Zaupni podatek, do katerega je prišel nemški Bild, navaja, da kar 6,6 milijona migrantov v državah ob Sredozemskem morju čaka na priložnost za prehod v Evropo.

V Libiji največ tihotapskih tolp
V letošnjem letu je bilo mogoče videti rekordno število afriških migrantov, ki so se podali na nevarno pot skozi Sredozemlje, med katerimi kot najbolj prizadeta izstopa Italija. Porast je na račun neusmiljenih taktik tihotapskih tolp, od katerih je večina umeščena v Libiji, vplival na več kot  1.200 smrtnih žrtev v letošnjem letu.

Dobrodelne organizacije opozarjajo, da je mogoče v prihajajočih mesecih pričakovati, da se bodo številke še povečale. Poročilo svari, da je samo do konca januarja število čakajočih, ki želijo priti v Evropo, naraslo za 650.000, kar kaže na 12-odstotni porast.

Foto: epa

Pojavile so se moteče informacije, da sicilijanska mafija tam, kamor migranti prispejo, izčrpa ogromne vsote davkoplačevalskega denarja, ki je namenjen za reševanje migrantske problematike.

Največji delež ljudi se nahaja v Turčiji
Od čakajočih ljudi, ki se želijo odpraviti proti Evropi, se jih milijon nahaja v Libiji, okrog 3,3 milijona v Turčiji, milijon v Egiptu, 430.000 v Alžiriji, 160.000 v Tuniziji, 50.000 v Maroku, ostale pa je mogoče najti v tranzitnih državah, ki se nahajajo ob poti, pri čemer je treba dodati, da se v Jordanu nahaja kar 720.000 ljudi.

V lanskem letu je ogromno število prosilcev za azil prek Mediterana poskušalo doseči Italijo, od katerih jih je veliko izgubilo življenje po tem, ko so se ladje oziroma čolni, s katerimi so potovali, potopili. Letos je število tistih, ki nameravajo prečkati Mediteran, naraslo na 44.222, v primerjavi s prej, ko je številka znašala 31.205, kar kaže, da gre za 42-odstotni porast.

N. Ž.