Skrivnost moškega, ki 30 let ni zapustil doma

Slika je simbolična (Foto: epa).

Nemška policija preiskuje par, ki je glede ne ugotovitve zadrževal sina doma kar 30 let. Gre  za bavarski kraj Freienfels pri mestu Bayreuth. Moškega so odpeljali v bolnišnico na opazovanje in preiskave.

Moški, čigar primer raziskuje policija, je sedaj star 43 let. Minilo je kar 30 let, odkar je nehal obiskovati šolo. Policija pravi, da je bil videti zanemarjen, ne pa npr. podhranjen. Poudarili so, da ne bodo vložili tožbe. Mati je za medije povedala, da ni hotel iti ven in da ga je želela le zaščititi.

V policiji ne želijo trditi, da so ga rešili, in pravijo, da je morda to bolj družinska tragedija kot primer zločina. “Ne vemo točno, od kdaj je ta človek živel tam brez normalnih stikov z zunanjim svetom, niti ne poznamo situacije, kakršna je v resnici bila – npr. če je imel priložnost, da bi prestopil prag,” je povedal Jürgen Stadter, tiskovni predstavnik policije. “Morda je celo sam želel, da bi bilo tako,” je dodal.

Dokumentacija o preiskovancu
Edina dokumentacija, ki jo je našla policija, je stara 30 let in dokazuje, da je obiskoval osnovno šolo in nato srednjo. Pokazalo se je, da so šolske oblasti odločile, da ni primeren za obiskovanje njihove šole, kot poroča BBC.

Materine izjave
Mati je za medije povedala, da ni hotel iti ven in da ga je želela le zaščititi. Mati je izjavila, da ga policija “ni rešila pred ničemer”. Povedala je, da ga z možem nista nikoli zaklepala. Bil je normalno prijavljen na domačem naslovu.

Postavlja se vprašanje, kako se lahko človek izogne druženju ob odraščanju, socialnim in zdravstvenim službam.

Mnenje bolnišnice
Bolnišnica v Bayreuthu, kamor so ga odpeljali, je sporočila, da je tako dobro, kot bi lahko pričakovali glede na okoliščine, ne da bi to izjavo natančneje pojasnili. Pregledala ga je ekipa specialistov, sester in terapevtov, kot je poročal tiskovni predstavnik. Zaenkrat ostaja še nejasno, če je bolan ali če ima kakšno duševno bolezen.

Laiška javnost lahko samo ugiba o družinskem vzorcu, travmi, duševnih motnjah in morda nepravilnem ravnanju šolskih oblasti, ki so se dijaka enostavno odkrižale. Družinska klima in brezbrižnost države pa sta vse skupaj poslabšali.

A. B.

 • Franc Šink

  In kaj so storili “pedantni” Nemci takrat ko je prenehal hoditi v šolo?

  • Nata

   Ja, to je prvo vprašanje!

  • dr Janez Sveti

   Preberi še enkrat!
   Dr Janez Sveti genij

   • Franc Šink

    Prav imaš.Čeprav bi moral obiskovati do 17 leta starosti.Pred 30 leti je bilo tako.

  • macon

   Nič. Srednja šola ni obvezna za nikogar.

 • Marija

  Se mu je že kaj zgodila,da potem ni hotel več med ljudi.Tudi sama če ni nujno in bi lahko bo bila lahko celo leto brez človeške družbe.Če sta mu starša vse priskrbela ni nič čudnega da ni nikamor hotel.

  • dr Janez Sveti

   A nisi nikoli slišala za zapor? Za tebe očitno idealno okolje. Hrana, soba, gretje, topla voda, tv in če ne želiš nimaš stikov z nikomer.
   A ti povem, kako prideš tja? Lahko ti pomagam.
   DR Janez Sveti dobrotnik

   • Marija

    Ja veš pa ni dovolj da me stena loči od drugih.Sem navajena narave ne pa zapornikov.No pa mi povej kako se pride tja?

    • dr Janez Sveti

     No vidiš, kako se midva ujameva. Imam nekaj za pripeljat iz Kolumbije. Neko malenkost. Častim te izlet v Kolumbijo, obiske njihovih pragozdov in nazaj grede, mi prineseš eno malo potovalkico, ki mi jo pošilja en dober prijatelj. Saj bi jo po DHL poslali, pa se vedno tam kaj zgubi, meni je pa dragocen spomin. Zmenjeno? Ko prideš nazaj, ti uredim, da boš sama veliko let, brez vseh skrbi. A nisem dober človek?
     DR Janez Sveti El Columbus

     • Marija

      Ja hvala za ponudbo.Jaz imam tu svoj mir in ne rabim Kolumbije.Kar se pa tiče tvojega paketa pa ćal moraš sam ponj.
      Res si dober človek,tu imam svoj gozd veliko življa je v njem. In če po pravici povem me Kolumbija prav nič ne privlači. Vse kar si želim imam tukaj. Lp

     • dr Janez Sveti

      Sem si mislil, da se znajdeš kar sama.
      DR Janez Sveti enigma

 • dr Janez Sveti

  In kaj koga briga, zakaj ni želel med ljudi.
  DR Janez Sveti vesoljc

 • macon

  Tipičen hikikomori. Poiščite na netu. Družinska tragedija je v mamici, ki je čuvala sinka, da se mu ja ne bi kaj zgodilo, mamica bo umrla, sinko pa bo star petdeset let in si ne bo znal zavezati vezalk na čevljih.

  Oba pa sta čustvena invalida, oče, ki je to sranje prenašal in hranil pa le za odtenek manjši.

 • sodnikisozločinci

  Na sliki je multi kultur haus, je to mogoče nova oblika “kulturnega doma” namenjenega za raznarodovanje Nemcev? Napišite še kaj o tem, Nova.