fbpx

Skrivnost moškega, ki 30 let ni zapustil doma

Slika je simbolična (Foto: epa).

Nemška policija preiskuje par, ki je glede ne ugotovitve zadrževal sina doma kar 30 let. Gre  za bavarski kraj Freienfels pri mestu Bayreuth. Moškega so odpeljali v bolnišnico na opazovanje in preiskave.

Moški, čigar primer raziskuje policija, je sedaj star 43 let. Minilo je kar 30 let, odkar je nehal obiskovati šolo. Policija pravi, da je bil videti zanemarjen, ne pa npr. podhranjen. Poudarili so, da ne bodo vložili tožbe. Mati je za medije povedala, da ni hotel iti ven in da ga je želela le zaščititi.

V policiji ne želijo trditi, da so ga rešili, in pravijo, da je morda to bolj družinska tragedija kot primer zločina. “Ne vemo točno, od kdaj je ta človek živel tam brez normalnih stikov z zunanjim svetom, niti ne poznamo situacije, kakršna je v resnici bila – npr. če je imel priložnost, da bi prestopil prag,” je povedal Jürgen Stadter, tiskovni predstavnik policije. “Morda je celo sam želel, da bi bilo tako,” je dodal.

Dokumentacija o preiskovancu
Edina dokumentacija, ki jo je našla policija, je stara 30 let in dokazuje, da je obiskoval osnovno šolo in nato srednjo. Pokazalo se je, da so šolske oblasti odločile, da ni primeren za obiskovanje njihove šole, kot poroča BBC.

Materine izjave
Mati je za medije povedala, da ni hotel iti ven in da ga je želela le zaščititi. Mati je izjavila, da ga policija “ni rešila pred ničemer”. Povedala je, da ga z možem nista nikoli zaklepala. Bil je normalno prijavljen na domačem naslovu.

Postavlja se vprašanje, kako se lahko človek izogne druženju ob odraščanju, socialnim in zdravstvenim službam. 

Mnenje bolnišnice
Bolnišnica v Bayreuthu, kamor so ga odpeljali, je sporočila, da je tako dobro, kot bi lahko pričakovali glede na okoliščine, ne da bi to izjavo natančneje pojasnili. Pregledala ga je ekipa specialistov, sester in terapevtov, kot je poročal tiskovni predstavnik. Zaenkrat ostaja še nejasno, če je bolan ali če ima kakšno duševno bolezen.

Laiška javnost lahko samo ugiba o družinskem vzorcu, travmi, duševnih motnjah in morda nepravilnem ravnanju šolskih oblasti, ki so se dijaka enostavno odkrižale. Družinska klima in brezbrižnost države pa sta vse skupaj poslabšali.

A. B.