fbpx

Sodišče odločilo: Libanonski musliman v Nemčiji izgubil že pridobljeno državljanstvo, potem ko ženski ni želel seči v roko

Foto: epa

Muslimanski zdravnik je bil tik pred tem, da bi pridobil potrdilo o pridobljenem nemškem državljanstvu, a je zavrnil seči v roko ženski, ki mu je potrdilo želela izročiti. Posledica je bila, da je že skoraj pridobljeno državljanstvo izgubil.

Libanonec, ki je v Nemčiji zakonito živel od leta 2002, se leta 2010 poročil s Sirko, leta 2012 pa vložil prošnjo za pridobitev državljanstva, je, po poročanju Daily Maila, padel na zadnji stopnički pred svojim ciljem. Medtem ko je preskus, ki je zahteval prisego, da se odpoveduje ekstremizmu, opravil, se je spotaknil na zadnji prepreki, ki to za Evropejce sploh ne bi bila: moral bi seči v roko ženski, ki bi mu predala potrdilo o prejetem državljanstvu. Zavrnil je, oblasti pa so zavrnile njegovo prošnjo, ki ji je pred tem že bilo ugodeno.

Sodišče v Manheimu je svojo odločitev utemeljilo s tem, da je njegova zavrnitev izraz nesposobnosti integracije v nemško družbo, kjer so ženske in moški enakovredni, tovrstnega “salafističnega pogleda na odnos med moškimi in ženskami” pa ne to sodišče ne nemška družba nasploh ne podpirata.

Salafist (Foto: epa)

Libanonec se je sicer zgovarjal na to, da se je od leta 2018 prenehal rokovati nasploh, kar pa je sodišče zavrnilo, ker je to prepoznalo kot taktiko za istočasno pridobivanje državljanstva in ohranjanje skrajnih islamističnih običajev. Rokovanje je del evropske kulture pozdravljanja in poslavljanja, kjer se ne sme diskriminirati. Libanonec se na odločitev sodišča še vedno lahko pritoži na sodišče na višji, državni ravni.

Aleš Ernecl