fbpx

Sojenje Salviniju prestavljeno! V javnost prišli pogovori krivosodja, ki razkrivajo da gre za politično gonjo!

Vodja Lige Matteo Salvini (foto: EPA)

Politična gonja, ki jo je zrežilarala levičarska vlada v Italiji proti nekdanjemu notranjemu ministru Matteu Salviniju, je doživela zastoj potem ko so v javnost pricurljala zasebna dopisovanja uradnikov na Whatsappu, kjer so proces proti Salviniju označili za politični konstrukt, ki pa je potreben, ker Salvini ni eden od njih. Voditelja lige dolžijo ugrabitve ilegalnih migrantov, zato ker jim ni pustil izkrcanja na italijanski obali.

Sprva je bilo sojenje vodji Lige in nekdanjemu notranjemu ministru Matteu Salviniju načrtovano za začetek julija 2020. Salvinija obtožujejo, da je ugrabil ilegalne migrante, ki so bili na ladji obalne straže Gregoretti.

Do incidenta je prišlo julija 2019, ko Salvini ni dopustil izkrcanja ilegalnim migrantom na italijansko obalo vse dokler države Evropske unije niso privolile, da prevzamejo migrante, ki so bili na krovu ladje. Po mnenju tožilstva je Salvinijevo dejanje, s katerim je Italijane zaščitil pred ilegalnimi migranti, enako ugrabitvi.

https://twitter.com/Szentirmai2/status/1265532555018805248

Zdaj so sojenje prestavili do oktobra 2020. Sodnik Nunzio Sarpietro je kot razlog za odlog navedel koronakrizo, zaradi katere so nastale številne zamude v primerih, ki bi morali priti v obravnavo v zadnjih dveh mesecih. Salvini je že pred tem po poročanju Breitbarta izrazil zaskrbljenost na račun nepristranskosti sodišča.

“Žal mi je, da ne vidim, kaj je Salvini storil narobe. Bili so poskusi nelegalnega vstopa v Italijo, notranji minister posreduje in prepreči, da bi do tega prišlo. In ne razumem, kaj ima to s tožilcem v Agrigentu,” je v zasebnem pogovoru zapisal glavni tožilec v Viterbu Paolo Auriemma. “Prav imaš,” se je z njim strinjal uradnik Luca Palamara. “A zdaj moramo napasti.”

Sodnik zagotavlja nepristranskost
Sarpietro je vseeno zavrnil Salvinijeve razloge za skrbi rekoč: “Ne skrbite, senator Salvini, tako kot vsi državljani boste imeli pošteno in nepristransko sojenje. Ne jaz ne katerikoli sodnik, ki se je ukvarjal s tem primerom, nima nič s Palamaro.”

To je bolj slaba tolažba, glede na to, da cel primer proti Salviniju hudo smrdi in spominja na politične gonje in umetno ustvarjene afere, katerih namen je onemogočanje in diskreditacija političnih nasprotnikov. Spomnimo se samo primera Patria in vloge slovenskega krivosodja. Senatna komisija je v torek po poročanju Turkish Press glasovala proti sojenju Salviniju za ugrabitev ilegalnih migrantov, katerim ni pustil izkrcanja na italijanski obali. Vseeno je pred Salvinijem še glasovanje celega senata o zadevi, ki naj bi se odvijalo do konca junija.

Skoraj polovica vprašanih Italijanov je mnenja, da senatorji ne bi smeli Salviniju zaradi omenjenega primera odvzeti poslanske imunitete. Tako meni celo 26 odstotkov podpornikov vladajoče M5S.

Ivan Šokić