fbpx

Kölnski spolni napadi na ženske pokazali, da se nemški moški ne znajo več pretepati

Foto: iStock

Strokovnjak za raziskovanje nasilja Jörg Baberowski je prepričan, da so novoletni spolni napadi v Kölnu pokazali, da so se nemški moški pozabili boriti. To je po njegovem mnenju dober znak.

Baberowski je to tezo pred kratkim predstavil na filozofskem festivalu v Kölnu. Kot je povedal, je jasen dokaz za to tezo dejstvo, da nihče od moških ni prišel pomagat spolno napadenim ženskam, ki so jih obkolile tolpe migrantov, piše spletna stran Breitbart“Vidimo, da se možje v Nemčiji niso več sposobni soočiti z nasiljem,” trdi Baberowski.

Baberowski je te rezultate komentiral z besedami: “Hvala bogu, da je tako.” Hkrati je mnenja, da se moški raje zanesejo na državo kot sami nase, kar je po njegovem dober znak. A obenem opozarja: “Novoletni konflikti so bili poraz države pri zaščiti državljanov, in če tega država ne more zagotavljati, bo zaupanje vanjo omajano.”

Težava ni islam, temveč država?
Strokovnjak meni, da novoletni spolni napadi na ženske niso imeli nič skupnega z islamizmom, temveč s pomanjkanjem državnega nadzora v migrantskih kampih. Če bi po njegovem država bolj nadzirala migrante, bi ti bolj spoštovali zakone in ne bi povzročali kriminala. Pomanjkanje državne avtoritete namreč vodi v tvorbo samoorganiziranih tolp, ki bi jih Baberowski takoj poslal v zapor, da bi si lekcijo zapomnili za vedno.

Teze, ki so razjezile večino prebivalstva
Odzivi na njegove trditve na socialnih omrežjih so bili pretežno negativni, celo tako, da so številni izrazili željo po tečajih samoobrambe. Nemška desno usmerjena revija Contra pa je njegove besede označila za absurdne, saj so številni migranti oboroženi z noži in drugim orožjem. Poleg tega migranti ne poznajo zahodnjaškega kodeksa časti, ki določa, da se ne sme tepsti ljudi, ki so že na tleh. To neupoštevanje kodeksa časti se mnogokrat konča s smrtjo – kot v primeru 17-letnega Nemca Niklasa P., ki ga je prejšnji mesec v Bonnu do smrti pretepla skupina migrantov.

Tako kot v drugih primerih so nemške oblasti najprej skušale zamolčati dejstvo, da so bili napadalci muslimanski migranti. Enega od napadalcev – migranta iz Maroka – so najprej razglašali za Italijana, šele pozneje so oblasti priznale, da gre za Maročana.

M. P.