fbpx

Sophie in’t Veld bi znova zavajala svetovno javnost! Tako arbitrarno je sklicala sejo o RTV

Vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in 't Veld. (Foto: STA)

Predsednica je povsem arbitrarno sprejela odločitev o vabilu dvema ministroma slovenske vlade. Dejstvo je, da se vlada zavzema za spremembe zakona o RTV po lastnih merilih, zato bosta povabljena ministra po vsej verjetnosti zagovarjala spremembe zakona, kar bo privedlo do popolne politizacije RTV. Obstaja verjetnost, da bosta ministra uporabila zavajajoče argumente …”  je v pismu predsednici skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih pravic v članicah EU (DRFMG) Sophie in’t Veld izpostavila evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da predstavniki opozicije, predlagatelji referenduma o RTV, niso bili vabljeni.

V petek je sklicana seja skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih pravic v članicah EU (DRFMG) pod vodstvom Sophie in’t Veld, tema pa je izmenjava mnenj o situaciji v Sloveniji – konkretno o dogajanju na RTV.

Kot je izpostavila slovenska evropska poslanka Romana Tomc, pozdravlja tovrstno debato, je pa nanizala nekatere pomisleke. Kot prvo je nenavadno, da je seja sklicana po plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu, kar otežuje udeležbo evropskih poslancev, prav tako ni običajno, da je ta sklicana za zaprtimi vrati, s čemer onemogoča možnost udeležbe javnosti in s tem demokratičnega nadzora.

Arbitrarna sestava bi privedla do napačnega vtisa o dejstvih
Kot najbolj problematično dejstvo pa je Romana Tomc izpostavila seznam povabljenih gostov na razpravi. Po njenem védenju se predsednica Sophie in’t Veld o povabljenih ni posvetovala s preostalimi člani skupine, arbitrarno je povabila dva ministra sedanje vlade, ki bosta po vsej verjetnosti srečanje izkoristila za zagovarjanje sprememb zakona, kar bo privedlo do popolne politizacije RTV. Obstaja verjetnost, da bosta ministra uporabila zavajajoče argumente, da bo novi zakon o RTV poskrbel za njeno depolitizacijo, v resnici pa bo ravno obratno, na kar so opozorili že mnogi strokovnjaki.

Evropska poslanka iz vrst SDS je poudarila, da bi morala predsedujoča upoštevati pobudnike, ki so zbrali 40 tisoč podpisov za referendum, in bi tako omogočila uravnoteženo razpravo. “Seznam povabljenih prav tako daje vtis, da predsedujoča ne želi slišati drugačnih stališč, s čimer krši vse demokratične standarde.” Zato je Romana Tomc predlagala, naj in’t Veldova prestavi sejo na primernejši datum in povabi še druge goste, ki bodo predstavili relevantne informacije, in javnosti omogoči prenos dogodka.

O pismu Romane Tomc so bili obveščeni predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, vodja EPP skupine v EP Manfred Weber, vodja LIBE odbora Juan Fernando Lopez Aguilar ter koordinator Libe skupine Jeroen Lenaers.

Sara Kovač