fbpx

Španija, Francija in Nemčija postavile ultimat Madurovemu režimu za razpis venezuelskih volitev

Nicolas Maduro. (Foto: STA)

Če v osmih dneh ne bo razpisa poštenih, svobodnih in transparentnih volitev, bo Španija priznala Juana Guaida za predsednika Venezuele,” je po televiziji napovedal španski premier Pedro Sanchez. Pozivu sta se pridružili tudi Francija in Nemčija.

Pozivu se je pridružil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. “Venezuelsko ljudstvo mora svobodno odločati o svoji prihodnosti. Če v osmih dneh ne bo volitev, bomo Juana Guaida priznali kot začasnega predsednika Venezuele, da bo sprožil politični proces. Pri tem sodelujemo z evropskimi partnerji,” je zapisal na Twitterju.

Enako sporočilo je na tem družbenem omrežju objavila tudi tiskovna predstavnica nemške vlade Martina Fietz. Madrid, Pariz in Berlin so to sporočilo podali, ko se v petek državam članicam Evropske unije ni uspelo uskladiti, da bi Madura skupaj pozvale k razpisu volitev, v nasprotnem primeru pa bi priznale 35-letnega Guaida, je povedal vir pri EU. Zadržane so predvsem Avstrija, Portugalska in Grčija.

Grška vladajoča stranka Siriza sicer javno podpira venezuelskega predsednika. Sekretar stranke Panos Skurletis je izrazil “polno podporo in solidarnost” z “zakonitim predsednikom”.

Začasnega predsednika podpira demokratični svet
Razmere v Venezueli so se začele zaostrovati, ko je predsednik Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat. Parlament je pet dni zatem sprejel deklaracijo, v kateri je nov Madurov mandat razglasil za nezakonitega. Na poziv opozicije je prišlo do množičnih demonstracij, ki se jih je udeležilo več sto tisoč ljudi.

Na teh protestih se je predsednik parlamenta Juan Guaido 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Priznale so ga ZDA in večina držav Latinske Amerike. EU se doslej ni povsem izjasnila. Visoka zunanjepolitične predstavnica EU Federica Mogherini je v imenu EU podprla demokracijo v Venezueli in pozvala k svobodnim in poštenim volitvam v državi, še poroča STA.

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.