Španski predsednik Kataloncem odvzel pravico do sodelovanja na referendumu o neodvisnosti

Foto: Twitter

Španske oblasti so poostrile ukrepe proti izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije. S preiskavo kar 31 mestnih hiš v katalonski regiji upajo, da bodo ustavili proteste, s katerimi se Katalonci bojujejo za svojo svobodo. Referendum in kakršne koli drugačne ukrepe za neodvisnost Katalonije je Španija označila kot nezakonite.

Španska agencija za pregon Guardia Civil je po poročanju Expressa nedavno vdrla v kar 31 mestnih hiš v severovzhodni regiji Španije, z namenom pridobiti čim več podatkov in gradiva o prihajajočem referendumu, ki bo 1. oktobra. Referendum temelji na odcepitvi Katalonije od Španije, čemur pa Španci močno nasprotujejo. Španske oblasti so se ob iskanju podatkov o referendumu osredotočile predvsem na mesta v regiji Lleida, v zahodni in severni Kataloniji, vključno z Oliana, Tàrrega, Alpicat in Almacelles. Agencija Guardia Civil je iskala predvsem dokumente s podpisi županov, ki so podprli izvedbo referenduma.

Špansko ustavno sodišče je z drzno potezo odločilo, da bo referendum v primeru, če ga ne bodo mogli predčasno preprečiti, celo nezakonit, in vsak, ki bo na kakršen koli način sodeloval, bo kršil zakon in bo za to tudi kaznovan. Toda katalonska regionalna vlada, ki jo vodi Carles Puigdemont, se temu upira in trdi, da imajo Katalonci pravico do svobodnega odločanja.

Foto: Twitter

Guardia Civil je v sredo v Barceloni izvedel več preiskav vladnih stavb, pridržali so približno 15 uradnikov in odvzeli vse plakate, brošure in gradiva v zvezi z glasovanjem. Te aretacije pa so sprožile miroljubne proteste, na katerih so sodelujoči Katalonci, ki jih je bilo približno 40 tisoč, policistom izročili rože. Lokalni policisti v Kataloniji prav tako nočejo upoštevati navodil in ukazov, ki jih prejemajo od španskih oblasti. “Sporočamo, da Katalonija ne sprejema ukazov španskih oblasti,” je dejal Joaqim Form, katalonski notranji minister.

Foto: Twitter

Adria Alsina, politični analitik, je dejal, da je to primer političnega gibanja: “Španija skuša nadzirati katalonsko policijo, ker so svojim volivcem obljubili, da referenduma ne bo.” Katalonci trdijo, da bodo ne glede na vse referendum izvedli, španski predsednik Mariano Rajoy pa je na novinarski konferenci povedal: “Najbolj razumna poteza Katalonije bi bila prenehati, saj vedo, da referenduma ne bo.”

N. Š.

 • garfi

  Katalonci so bili nasilno okupirani

 • Caesar

  Katalonci bojo razglasili neodvisnost in začeli oborožen odpor proti španski okupaciji. Španska vlada se obnaša kot okupator in to se jim bo maščevalo.

 • Jurij Musar

  Katalonci mislijo, da bodo po osamosvojitvi postali druga Švica, pa se ne zavedajo, da to ne gre kar tako enostavno. Odcepitev je neumnost na kvadrat. Upam, da bo Španiji uspelo obdržati enotno državo.

  • T-Rex

   njim lahko uspe postati druga Švica, nimajo oni murglosrbske mafije kot mi, aveš levak zabit

   • Jurij Musar

    Tudi Janše nimajo. Morda jim pa res uspe.

   • Adolf Hitler Lebt

    majo pa buzerantsko špansko vlado!

 • Anton

  pa to ni več normalno kar se dogaja po svetu

  sarkazem press

 • Najplemenitejši

  Primorsko smo si tudi morali izboriti z oboroženim bojem proti fašizmu in proti belogardistom!

  • xtc

   Cepc,kaj ste si izboril-zapravili ne tumbaj teslo levo.

  • cosmosjasnovidec

   Drži gobec sluzavec levaški.

  • Franjo Trojner

   Trst in 80% naše obale pa ste Italijanom podarili!

  • T-Rex

   hmmm, dobro so se boril ja, tako dobro , da je danes 80 % nekdanje slovenske riviere na tujem, tisto , ki nam je ostala pa vodi srbska mafija. krasno res.

  • T-Rex

   všečka pa tvoj komentar samo jurij musar, podoben retard kot si ti

 • stajerc5

  Vamos Katalonija, vaaaamos!!!
  Ir a Cataluña!!! Vas a ganar!!!
  Ne dajte se centrali, spanski in bruseljski!!!
  Kurdistan si vzemite za vzor!!!

 • xtc

  Dejstvo je ,da zatiranje ne prinaša nič dobrega,če želijo naj gredo ali Madrid,misli ,da bo z državljansko vojno obdržal Katalonijo-ne nato se mu bo vsul plaz.

 • cosmosjasnovidec

  Take ukrepe in odvzem pravice se mora uveljaviti tudi v Sloveniji za vse ćefutarje oziroma vse balkance posebaj pa musliče,ker ti ne spadajo med človeška bitja in samo delajo tukaj zdraho.