fbpx

Španska socialistična vlada prikrivala resnično število mrtvih za COVID-19?!

Sika je simbolična. Foto: epa

Španija je že tako dobila negativen sloves države kot ene tistih, v kateri je največ smrtnih žrtev zaradi pandemije koronavirusa. Toda po nekaterih informacijah naj bi bilo resnično število smrtnih žrtev še veliko večje, kar sproža jezo javnosti in zaradi česar bi se lahko še omajala že tako krhka vlada premierja Pedra Sancheza.

Skupno število umrlih zaradi koronavirusa v Španiji se je v ponedeljek povzpelo na 20.852, v torek je bila ta številka že 21.282 (lahko spremljate TUKAJ). Vendar pa ta številka ne zajema tistih, ki so prav tako verjetno umrli zaradi koronavirusa, a tega ne bomo nikoli vedeli, saj za koronavirus pač niso bili testirani. Da je “resnično število smrtnih primerov težko vedeti“, je priznal celo Fernando Simon, koordinator na ministrstvu za zdravje za področje koronavirusa.

Kot poroča Reuters, je Španija v strogem mirovanju že od 14. marca, čeprav so bile omejitve v zadnjih dneh nekoliko ublažene. Toda večina ljudi ostaja v svojih domovih in včasih družine, ki pokopljejo svoje mrtve, sploh niso prepričane, zakaj so umrli njihovi ljubljeni. V negovalnem domu v bližini Barcelone je 8. aprila umrla 85-letna ženska zaradi “možnega” COVID-19, je razkrila njena hčer Amparo, ki se je sklicevala na Poročilo o vzroku smrti mrliškega preglednika. 56-letna hčer je priznala, da njena mama ni bila testirana, ob tem pa politične voditelje obtožila, da ne varujejo svojih državljanov. “Ljudje so umrli, ker politiki niso omogočili dovolj testiranj, da bi lahko vedeli resnico. Pustili smo jih, da umrejo sami.”

Španski predsednik vlade Pedro Sanchez. Foto: epa

Sanchezova vlada pričakovano brani svoj način štetja, ki vključuje le testirane, in pravi, da sledenje potrjenih primerov smrti omogoča boljše proučevanje razvoja izbruha, ki je tudi s prakso Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki šteje le potrjene primere. Vlada je prepričana, da je potrebno “sumljive” smrti analizirati v poznejši fazi. Tudi v drugih državah, kot sta na primer Italija in Nizozemska, zaradi premajhnega testiranja v domovih za ostarele ni bilo mogoče poročati o številu smrtnih žrtev zaradi koronavirusa.

V resnici nekaj tisoč več žrtev koronavirusa?!
Izračun, ki ga je naredil Reuters in temelji na uradnih podatkih od 1. marca do 10. aprila, kaže, da bi bilo lahko število mrtvih zaradi koronavirusa nekaj tisoč višje oziroma kar 49 odstotkov nad številkami, ki jih prikazuje vlada! V omenjenem obdobju je namreč Španija poročala o 16.353 smrtnih žrtev zaradi koronavirusa, toda glede na podatkovno bazo Nacionalnega centra za epidmiologijo MoMo je bilo v ponedeljek za kar 22.487 več zabeleženih smrti kot običajno v enakem obdobju leta. Razlika je torej več kot 6.000 in je verjetno povezana s COVID-19, pravi Pedro Gullon, član odbora španske zveze za epidemiologijo, ki je prepričan, da je treba to odstopanje razlagati previdno, saj lahko vključuje tudi smrti ljudi, ki niso bili v bolnišnici, niti niso bili okuženi.

Predstavniki španske vlade seveda vse takšne in podobne izračune zanikajo, češ da je “smešno” reči, da bi bilo mogoče prikriti število smrti zaradi koronavirusa. Tako zatrjujejo, da so vse smrti v Španiji zabeležene v letni statistiki, vendar pa je prišlo do zaostankov v civilnih registrih, kar pomeni, da so trenutno podatki MoMo verjetno nepopolni.

Pripadnik španske vojske razpršuje razkužilo. Foto: epa

Reuters dodaja, da je razlika med več kot 6000 smrtnimi žrtvami morda še višja. Če se na primer upoštevajo samo podatkih dveh regij, ki ju je koronavirus najbolj prizadel, to sta Madrid in Katalonija, lahko prištejemo še 1.987 smrti, ki prav tako niso zaobjete v število mrtvih zaradi koronavorusa. Če bi bilo torej teh nekaj več kot 8000 smrti povezanih s koronavirusom, bi bile uradne številke iz strani vlade višje kar za 49 odstotkov!

Seveda pa zna takšno prikrivanje oziroma prilagajanje številk močno zmajati že tako krhko vlado premierja Sancheza, ki je ravno zaradi tega v negotovem položaju. Zopet pa je aktualno tudi vprašanje, ki se nanaša na dodatna trenja med vlado v Madridu in regijami z visoko stopnjo avtonomije, vključno s Katalonijo, v kateri regionalno vodstvo že nekaj časa vodi kampanjo za neodvisnost.

Marjanca Scheicher