fbpx

Spodnji dom francoskega parlamenta potrdil zakon, namenjen ustavitvi širjenja radikalnega islama

Foto: epa

Spodnji dom francoskega parlamenta je potrdil zakon, namenjen ustavitvi širjenja radikalnega islama in zaščiti sekularnih vrednot. Zakonodaja je bila predlagana po krutem umoru učitelja Samuela Patyja s strani radikalnega islamističnega napadalca. Predlog zakona, namenjen obrambi “republiških načel”, je v torek odobril parlament. Po poročanju BFM TV bo predlog zakonodaje sedaj romal v senat, kjer bo obravnavan 30. marca. 

Čeprav zakon nikoli ne omenja radikalnega islama poimensko, ga je vlada uvedla kot odgovor na vrsto odmevnih islamističnih napadov v Franciji lani. Predsednik Emmanuel Macron in drugi uradniki na islamizem gledajo kot na grožnjo temeljnim vrednotam, ki oblikujejo sodobno francosko družbo, vključno z več kot sto let starim načelom sekularizma.

Kljub temu zakonodaja ni usmerjena proti nobeni določeni veri, temveč na splošno proti “verskemu fanatizmu”, je decembra, ko je bil osnutek prvič predstavljen, zatrdil premier Jean Castex. Predlog zakona omogoča bolj okrepljen nadzor verskih skupin, nevladnih organizacij in združenj ter praks šolanja na domu. Zagotovil bo tudi orodja za pregon ljudi zaradi spletnega sovražnega govora, izražanja jeze in groženj javnim uslužbencem, poroča Russia Today.

Krut umor učitelja Patyja šokiral Francijo kot tudi svet
Oktobra 2020 je radikalizirani je 18-letni Aboulakh Anzorov  krvoločno umoril učitelja zgodovine Samuela Patyja v kraju Conflans-Sainte-Honorine blizu Pariza. Napadalec je Patyja počakal pred šolo in ga obglavil zaradi prikazovanja risank preroka Mohameda iz revije Charlie Hebdo v okviru razprave v učilnici o svobodi govora. Policija je storilca, ki svoje žrtve ni poznala, kmalu po zločinu zasledila in ustrelila.

Foto: STA

Manj kot dva tedna po Patyjevem umoru je islamistični terorist v katoliški cerkvi v Nici na jugu Francije ubil tri ljudi. Napadi so oblasti spodbudili k zatiranju mošej in organizacij, osumljenih širjenja radikalnih prepričanj. Tudi Macronova ostra retorika glede tega vprašanja je sprožila odmev tako doma kot v tujini, vključno z ostrimi protesti v večinsko muslimanskih državah.

Grožnjam ni videti konca
Didier Lemaire je učitelj filozofije, ki bo očitno od sedaj primoran od sedaj naprej živeti pod isto policijsko zaščito kot najvišji uradniki v državi. Francoske oblasti so se za to odločile potem, ko je ta po izreku opozorila pred širjenjem radikalnega islama v državi prejel več anonimnih groženj s smrtjo. Po Lemairejevih besedah so se grožnje začele po tem, ko je lani jeseni objavil besedilo, v katerem je javno kritiziral državo, ker ni storila dovolj za zaščito Samuela Patyja, srednješolskega učitelja, ki ga je islamistični terorist obglavil. Lemaire je opozoril, da “sektaštvo vse bolj zajema telesa in duše ljudi”. Učitelj filozofije sedaj živi pod policijsko zaščito. “Lokalne oblasti mu bodo v sodelovanju s policijo zagotovile takšne pogoje, da bo lahko nadaljeval z opravljanjem dela,” je v izjavi za javnost zatrdil regionalni šolski odbor. Glede zagotovitve policijske zaščite za učitelja je v javnosti spregovoril tudi sam notranji minister Gerald Darmanin.

Nina Žoher