Veleposlaniki držav Višegrajske četverice v Sloveniji odprli razstavo v počastitev 30. obletnice ustanovitve te srednjeevropske zveze

Datum:

“Želimo si, da bi močna Višegrajska skupina ustvarjala močno Evropo, ki bo svojim državljanom kljub pandemiji covida-19, zagotovila vrnitev v normalno stanje. Nič v Evropi in na svetu se ne more zgoditi brez srednje Evrope,” je ob odprtju razstave v Ljubljani, v  počastitev 30. obletnice ustanovitve Višegrajske skupine držav, dejal poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki. 

Kot smo že poročali je Višegrajska četverica držav v teh dneh praznovala 30. obletnico te srednjeevropske zveze. Ob tej priložnosti so tudi veleposlaniki Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske odprli razstavo plakatov, ki jo organizira Veleposlaništvo republike Poljske v Ljubljani, in sicer v sodelovanju z Madžarskim kulturnim inštitutom. Plakati so bili izbrani na natečaju poljskega zunanjega ministrstva ter Združenja grafičnih oblikovalcev uporabne umetnosti. Mednarodna žirija se je med 700 različnimi deli odločila za 12 najbolj izvirnih plakatov, ki na prav poseben način prikazujejo tesno dolgoletno sodelovanje držav, ki pripadajo Višegrajski četverici, poroča Poljsko veleposlaništvo.

Občinstvo so ob odprtju razstave nagovorili veleposlaniki vseh štirih višegrajskih držav: Češke – Juraj Chmiel, Madžarske – Andor Ferenc David, Poljske – Krzysztof Olendzki in Slovaške – Peter Zelenak. Ob tej izjemni priložnosti so spregovorili o zgodovini, delovanju in pomenu zveze svojih držav. Videoposnetek, ki prikazuje odprtje razstave je dostopen na socialnih omrežjih veleposlaništev četverice. Ob tem vabijo na razstavo, ki bo na ogled vse do 28. februarja, v prostorih Madžarskega kulturnega inštituta v Villi Urbani na Barvarski stezi 8 v Ljubljani. Vsi mimoidoči si jo lahko ogledajo 24 ur na dan.

Ob tej priložnosti bodo posebej na ogled tudi krajši filmi, ki govorijo o zgodovini in začetkih zveze V4 in si jih je mogoče ogledati na velikem zaslonu, v prostoru, kjer bo razstava potekala. Kot smo že poročali Višegrajska skupina držav že 30 let nudi možnosti za tesno medsebojno sodelovanje štirih že navedenih držav z območja srednje Evrope. Le-teh pa ne povezuje zgolj njihovo sosedstvo, ampak še zlasti skupna zgodovina, tradicija, kultura in vrednote. Ustanovitev skupnosti teh držav je datirana na 15. februarja 1991. Vse do 30. junija 2021 četverici predseduje Poljska, s 1. julijem 2021 pa predsedovanje prevzema Madžarska. Dogodek se organizira v okviru predsedovanja tej skupini s strani Poljske.

Nič v Evropi in na svetu se ne more zgoditi brez srednje Evrope
“Pred tridesetimi leti, smo se želeli skupaj pridružiti Evropski uniji. Solidarno smo se borili za svojo varnost in si prizadevali za članstvo v zvezi Nato. Vzajemno smo se podpirali na poti k članstvu v demokratičnih strukturah združene Evrope, ki jo vodijo načela skupnega trga in uspešnega upravljanja ter je zakoreninjena v NATU,” je ob tej priložnosti dejal poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki. In četudi so imeli pogosto različna mnenja glede različnih stvari, so skupaj ustvarili Višegrajsko skupino držav, in sicer zato, da bi srednja Evropa postala stalni element Zahoda. Danes pa članice zveze V4 kot aktivne članice EU, zlasti v obličju pandemije covida-19, negujejo to solidarnost, si medsebojno pomagajo.

Njihov cilj je vrnitev na pravo pot gospodarskega in družbenega razvoja. “Želimo si, da bi močna Višegrajska skupina ustvarjala močno Evropo, ki bo svojim državljanom kljub pandemiji covida-19, zagotovila vrnitev v normalno stanje. Zato sodelujemo na področju široko razumljenih povezav in sinergij ter razvijamo stike med našimi družbami.” Kot je še dejal poljski veleposlanik so temu namenjeni ambiciozni digitalni projekti ter pristavil, da želijo skupaj skrbeti za interese srednjeevropske regije. Prepričani so, da so močnejši, če so solidarni. “Nič v Evropi in na svetu se ne more zgoditi brez srednje Evrope.” Ob odprtju razstave so spregovorili še preostali trije veleposlaniki. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...