fbpx

“Spoved drive”: Za varno spoved kar iz avtomobila

Foto: Twitter

V neki francoski župniji je duhovnik organiziral kar “Drive spoved”, da bi zaobšel stroga pravila socialne distance, ki veljajo v času epidemije. To stori tako, da čaka na svojem stolu na parkirišču pred cerkvijo odet v duhovniška oblačila, v bližino pa pripelje tisti, ki želi opraviti zakrament in spusti okno. Osebe, ki jih spoveduje ves čas ostajajo v avtomobilu. V Sloveniji pa se prav z današnjim dnem odpirajo cerkve. Verniki bodo lahko znova prisostvovali pri svetih mašah. 

Duhovnik iz francoskega mesta Limoges v regiji Nova Akvitanija, je prišel na inovativno zamisel, kako zaobiti stroga pravila glede socialne distance, ki v Franciji veljajo v času karantene. Namesto “Mc Drive” si je namreč zamislil kar “Spoved Drive”. Tako ravna vsako soboto. Zakrament sprave sicer podeljuje kar na parkirišču pred cerkvijo. Osebe, ki se želijo spovedati, ves čas ostajajo v svojem avtomobilu, poroča Polonia Christiana.

Takšno obliko spovedi si je sicer zamislil duhovnik David de Lestapis iz župnije svetega Janeza Pavla II. Ob tem pa duhovnik posebej poudarja pomen spovedi, saj gre za enega od sedmih zakramentov ter dodaja, da je Božje odpuščanje nekaj zelo pomembnega. Ves čas se upošteva distanco med njim in spovedanimi.

Slika je simbolna (vir: twitter)

Za opravljanje svoje dolžnosti si je priskrbel stol in nadstrešek, ki ga varuje pred dežjem. Tisti, ki se želi spovedati, se zapelje v bližino in odpre okno avtomobila, medtem ko iz njega ne izstopa. Duhovnik obenem nosi tudi masko. Še en duhovnik pa spoveduje pri cerkvenih vratih, pri čemer ga od vernikov ločijo rešetke spovednice.

Z današnjim dnem je vlada sicer sprostila nekaj ukrepov povezanih z omejevanjem pandemije koronavirusa. Danes so cerkve znova odprte z namenom omogočanja udeležbe kristjanov pri mašnih pa tudi drugih vrstah bogoslužja. Vendar pa še vedno veljajo določena pravila za vernike, ki se jih bo treba dosledno držati, STA.

Domen Mezeg