fbpx

Srbija sprejema ukrepe za spodbujanje rojstev: Za prvega otroka 2500 evrov, za drugega še več

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić (Foto: epa)

Srbija je sprejela nove ukrepe za spodbujanje rojstev. Od 1. januarja 2022 bodo starši za prvorojenega otroka prejeli okoli 2500 evrov pomoči, je ob predstavitvi novih demografskih ukrepov napovedal predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Za drugega otroka se bo znesek še povečal, saj je, kot pravi Aleksander Vučić, to “prelomnica”. Znesek bo znan čez petnajst dni, urejeno pa bo tudi vprašanje dijakov, ki bodo postali starši.

Tudi za študente bodo sprejeli ukrepe (za dekleta, ki med študijem zanosijo), da v času nosečnosti in začetek materinstva ni obvezno opravljanje izpitov. Vseeno pa te ugodnosti lahko koristijo do 26. leta starosti.

Kakšni pa so demografski ukrepi sedaj?
Za starševski dodatek je potrebno, da je prejemnica državljanka Republike Srbije, prav tako, da ima v državi stalno prebivališče. Če je mati tuja državljanka, mora poleg zahteve za uveljavljanje pravice do starševskega dodatka predložiti posebna potrdila iz svoje države. Zanimivo pa je, da je oče otroka upravičen do starševskega dodatka, če je mati tuja državljanka.

Foto: Pixabay

Znesek starševskega dodatka
Enkratni starševski dodatek za prvega otroka znaša 850 evrov, ki se bo s 1. januarjem povečal na 2500 evrov. Za drugega otroka je sedaj starševski dodatek okoli 2000 evrov in se izplačuje v 24 enakih mesečnih obrokih – en obrok je okoli 80 evrov. Starševski dodatek za tretjega otroka v družini znaša 12.250 evrov in se izplačuje v 120 enakih mesečnih obrokih – en obrok znaša okoli 100 evrov. Dodatek za četrtega otroka znaša 18.500 evrov in je tako kot za tretjega razdeljen na 120 enakih mesečnih obrokov – en obrok znaša okrog 150 evrov.

Starševski dodatek vključuje tudi pavšalni znesek za nakup opreme za otroka, ki se izplača skupaj s starševskim dodatkom za prvega otroka ter s prvim obrokom za drugega, tretjega in četrtega otroka, njegova višina pa je 50 evrov. Nominalni znesek starševskega dodatka in pavšalnega zneska za nakup opreme za otroka se usklajuje dvakrat letno, 1. januarja in 1. julija, s šestmesečnim indeksom cen življenjskih potrebščin v Republiki Srbiji.

Sara Kovač