Stanje v Indiji zaskrbljujoče: Do avgusta bi lahko zabeležili kar milijon smrti zaradi covida

Foto: epa

Število dnevnih smrti zaradi covida-19 se je v nedeljo drugi dan zapored povzpelo na več kot 4 tisoč, poročajo iz Indije. Indijsko ministrstvo za zdravje je v nedeljo poročalo o 4092 umrlih v zadnjih 24 urah, s čimer je skupno število umrlo na preko 242 tisoč. 

Število novih primerov okužbe se je po uradnih podatkih povečalo za 403.738, kar od začetka pandemije dalje znese skupno 22,3 milijona okuženih. Indijo je drugi val covida-19 močno prizadel, saj primeri okužb in smrtnih primerov vsak drugi dan dosegajo rekordne številke.

Pomanjkanje kisika in postelj
Strokovnjaki so ob akutnem pomanjkanju kisika in postelj v mnogih bolnišnicah ter pomanjkanju prostora v mrtvašnicah in krematorijih ocenili, da bi bilo dejansko število okužb s koronavirusom in smrtnih primerov lahko veliko večje. Številne indijske zvezne države so v zadnjem mesecu uvedle stroge ukrepe “zaklepanja”, da bi zaustavile strm porast okužbe s koronavirusom, druge pa so napovedale omejitve javnega gibanja in zaprle kinodvorane, restavracije in nakupovalna središča. Zaradi zaskrbljujoče statistike naraščajo pritiski na premierja Narendro Modija, da naj uvede ukrepe zapiranja po vsej državi, kot v času prvega vala epidemije.

Foto: epa

Do avgusta bi lahko zabeležili milijon smrti
Indija je v soboto poročala o največjem številu smrtnih primerov covida-19 na dan. Zabeležili so namreč kar 4187 dnevnih smrti. Iz Inštituta za zdravje so poročili, da obstajajo predvidevanja, da bo Indija do avgusta zabeležila milijon smrtnih primerov covida-19. Zaradi velike zdravstvene krize podpora prihaja z vseh koncev sveta v obliki jeklenk kisika, respiratorjev in druge medicinske opreme za preobremenjene bolnišnice.

Nina Žoher