Ste vedeli to? Jabolčna pita je po novi “prebujenski” agendi rasistična

jabolčna pita (foto: pixabay)

Da progresivci v zasledovanju svoje “prebujenske” agende nikoli ne počivajo, te dni dokazujejo pri britanskem levičarskem Guardianu, kjer so na muho vzeli jabolčno pito. Ta dokaj preprosta, a zato nadvse okusna domača sladica naj bi bila rasistična.

Te dni je težko biti progresivec. Kamorkoli se ozrejo vidijo rasizem. Zadnja mlin na veter, ki so ga levičarji razglasili za velikana, je jabolčna pita. Pri Guardianu so se vse pretege potrudili, da bi ta za Ameriko tradicionalen posladek prikazali kot niti najmanj ameriški. Miselni proces, ki so ga ubrali je vreden posmeha. Po eni strani je avtor Raj Patel dokazoval, da niti ena sestavina, ki se uporablja v tradicionalni jabolčni piti ni ameriška, po drugi pa je trdil, da je jabolčna pita kot taka simbol kolonializma, in kot taka nesprejemljiva.

Ob pisanje v Guardianu se je obregnil tudi odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak. “Jabolčna pita, kulturna ikona ZDA, je rasistična, predstavlja “nepravičnost v hrani”. Jablana je namreč simbol “koloniziranega premoženja”, predstavlja “zatiralsko orodje krščanske civilizacije”. In oni to smrtno resno,” je na Twitterju zapisal Biščak.

Patel je v svojem napadu začel z dokazovanjem, da jabolka niso ameriška, ker so jih na novo celino prinesli evropski kolonizatorji, sladkorni trs so v ZDA uvozili Jezuiti leta 1751, medtem ko je bombaž iz katerega je narejena krpa na katerem počiva pečena pita prihaja iz Azije. Kaj ima vse to z jabolčno pito? Čisto nič. Je pa dovolj, da lahko levi pontifi javnega mnenja pihajo na slabo vest naivnih in jih opominjajo kako grdi rasisti so ker imajo radi jabolčno pito.

Obtožbe o rasizmu na račun jabolčne pite imajo že dolgo brado. “Sistemski” rasizem naj bi se skrival že v ameriškem reklu, da je nekaj tako ameriško kot jabolčna pita.

Ivan Šokić