fbpx

Število belcev v Veliki Britaniji se drastično manjša

Foto: YouTube

Bela populacija v britanskih manjših in večjih mestih upada na rekordno raven, v nekaterih skrajnih primerih se je v zadnjem desetletju celo prepolovila. 

V Newhamu, v vzhodnem delu Londona, je samo še 16 odstotkov prebivalcev belcev, v primerjavi z desetimi leti nazaj, ko je bilo tam 33 odstotkov belcev, poroča Daily Mail. Akademik Ted Cantle, vladni svetovalec za skupnostno kohezijo, je povedal, da bo popis prebivalstva leta 2021 razkril še večjo polarizacijo.

Poročilo navaja, da je v številnih majhnih in velikih mestih kot so Birmingham, Leicester, Slough, Luton, Bradford in London mogoče opaziti zmanjšanje deleža bele britanske populacije, medtem, ko se število pripadnikov manjšin povečuje.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Mesto Blackburn zelo izstopa

Profesor Cantle navaja, da je mesto Blackburn eno najbolj segregiranih mest v Britaniji, kjer je območje Whalley Ranga poseljeno s 95 odstotki azijskega prebivalstva, lokalni mesar pa je celo priznal, da še nikoli ni stregel belcu.

Mohammed Tabrez Noorji, ki je lani odprl vrata mesnice je povedal za Guardian: “Včasih govorim z belci, ko hodijo mimo, ampak tukaj oni nimajo kaj kupiti.”

“Ni dobro, da vsi živimo ločeno, ampak kako bomo rešili ta problem?” Azijske družine rade živijo na istem območju kot druge, da si lahko med seboj pomagamo, ampak belci se zaradi tega pričnejo izseljevat, je povedal Noorji.

“Ne gre za to, da bi namenoma želeli živeti ločeno- to se preprosto zgodi. Mi želimo tukaj živeti, ker smo tukaj blizu mošej in vse naše družine so tako blizu drug drugega.”

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Upokojeni voznik taksija Ian Goodliffe, ki je bil zaposlen pri taksi podjetju “samo za bele”, je dejal: “Obstajajo nekatera področja, kamor belci sploh ne gredo več, isto velja za Azijce. Živijo ločena življenja, na obeh straneh pa je mogoče zaslediti elemente strahu.”

“Lahko bi rekli, da gre včasih za tolpno miselnost in se vsakdo želi držati vsak zase. Obstajajo velikanski predeli Blackburna, kjer belec ne bi nikoli kupil hiše, isto velja tudi za Azijce.”

Številni tradicionalni pubi zaprli svoja vrata po naselitvi muslimanov

V Blackburnu se pogosto dogaja, da so beli učenci v razredu v manjšini, številni tradicionalni pubi pa so zaprli svoja vrata po tem, ko so se v bližnje domove naselili muslimani. 

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Profesor Cantle je delil izkušnjo, da je srečal prebivalca Yorkshira, ki je povedal, da je bil sprva prvi Azijec, ki se je preselil v ulico, v roku treh let pa so se vse bele družine odselile.

V nekaterih mestih bela populacija zmanjšana za več kot polovico
Študija, ki sta jo izvedla integracijska strokovnjaka in profesorja Ted Cantle in Eric Kaufmann, kaže, da medtem, ko je je Anglija kot celota bolj etnično mešana, so bele in manjšinske skupine vedno bolj izolirane druga od druge.

Rezultati iz poročila kažejo na to, da je polarizacija večinoma prisotna v urbanih območjih. Hitrost sprememb naj bi bila presenetljiva, saj naj bi bila v obdobju med leti 1991-2011, v nekaterih mestih bela populacija zmanjšana za več kot polovico.

Cantle je dejal, da ta raziskava kaže na to, kaj se dejansko dogaja na lokalni ravni in da se v Angliji v urbanih področjih povečuje polarizacija med belim večinskim prebivalstvom in manjšinskim prebivalstvom.

N. Ž.