fbpx

Število novih dnevnih okužb v Evropi v četrtek preseglo 200 tisoč in se v desetih dnevih podvojilo!

Število okužb s koronavirusom v EU bliskovito narašča. (Foto: epa)

Primeri novih dnevnih okužb s koronavirusom, so se v zadnjih desetih dneh v Evropi več kot podvojili. Tako je bilo v četrtek prvič prekoračeno število 200 tisoč. Številne države, še zlasti na jugu kontinenta pa so v tem tednu poročale o novih rekordih števila dnevno okuženih. 

V Evropi je bilo v enem dnevu prvič zaznanih 100 tisoč okužb z novim koronavirusom 12. oktobra. Vsega skupaj, pa se je po uradnih podatkih, okužilo že 7,8 milijona oseb, zabeleženih pa je bilo 247 tisoč smrti, ki so bile posledica okužbe s tem virusom. V četrtek so iz več evropskih držav poročali o rekordnem številu okužb, med katerimi so navedene: Italija, Avstrija, Hrvaška, Slovenija in BiH. Na Stari celini pa je bilo zaznanih več dnevnih okužb kot v Indiji, Braziliji in ZDA skupaj. To gre pojasniti tudi z mnogo več testiranji kot v času prvega vala epidemije, poroča Reuters.

Skupaj je bilo na svetu po uradnih podatkih doslej okuženih okoli 41,4 milijona oseb ter 1,1 milijona umrlih. Po uradnih podatkih je bilo v sredo najvišje število dnevnih okužb na svetu, ki je znašalo 422.835 primerov. V tem trenutku evropski delež okužb znaša skoraj 19 odstotkov vseh primerov na svetu in okoli 22 odstotkov vseh smrti na svetu. V Franciji ob tem poročajo o najvišjem sedemdnevnem evropskem povprečju novih dnevnih primerov okužb, ki znaša 25.480 primerov. V četrtek pa so v Franciji presenetljivo namerili dnevni rekord, ki znaša 41.622 primerov. Prav zato je francoski predsednik vlade Jean Castex, v četrtek razširil policijsko uro na več kot dve tretjini prebivalstva te države.

Francoski premier Jean Castex (foto: EPA)

Še ena zahodnoevropska država – Nizozemska je poročala o preko devet tisoč primerih novih okužb v 24 urah, kar je bilo prav tako zabeleženo v četrtek s strani tamkajšnjega Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prav tako so v Nemčiji v četrtek prvič zabeležili preko deset tisoč dnevnih primerov okužb, ob tem pa razširili opozorila za potovanje v sledeče države: Švico, Irsko, Poljsko, večji del Avstrije in italijanskih pokrajin, vključno z Rimom. Evropske bolnišnice so pod pritiskom. V drugem valu epidemije število sprejemov v bolnišnice znova narašča, zasedenost bolnišnic pa je vse večja. Iz Svetovne zdravstvene organizacije pa so ob tem sporočili, da bi morala tako Evropa kot tudi Severna Amerika, slediti zgledu azijskih držav glede vztrajanja pri ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa in dodeljevanju karantene za vsakogar, ki pride v stik z okuženo osebo.

Število novih okužb v Sloveniji strmo narašča. V četrtek je bilo zaznanih 1656 novih primerov okužb s koronavirusom in tri smrtne žrtve kot posledica obolelosti za covidom-19. Na novo je bilo danes hospitaliziranih 69 oseb, pet pa se jih je znašlo na intenzivni negi. Na Novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 pa je uvodoma spregovoril vladni govorec Jelko Kacin, ki je državljanom sporočil: “Kot je že včeraj potrdil Janez Janša, se število okužb povečuje v vseh država EU. Epidemija zajema vse več delov sveta. Edino Kanada je zaradi redke poseljenosti nekoliko boljša, razmere pa so vse bolj zaskrbljujoče tudi v Latinski Ameriki.” Ob tem je še navedel, da se razmere v Evropi hitro slabšajo. Le v Estoniji in na Finskem število okuženih ne narašča. v Sloveniji pa je 371 na 100 tisoč in je s tem na petem mestu.

Domen Mezeg