fbpx

Strašljiv napad na novinarja in novinarsko svobodo na Nizozemskem – od koder prihaja komisar Timmermans

Nizozemski novinar Peter R. de Vries je bil tarča strelskega napada. (Foto: Twitter)

Včeraj zvečer je Nizozemsko pretresel hud napad na novinarja. 64-letnega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa so sredi ulice ustrelili z večimi streli, tudi v glavo. Vries se še bori za življenje. Do napada je sicer prišlo po njegovem nastopu v oddaji na RTL televiziji, je pa tudi eden najbolj znanih nizozemskih novinarjev, ki je v svoji dolgoletni karieri poročal o več odmevnih kriminalnih zgodbah. Kar se je zgodilo je hud napad na svobodo medijev na Nizozemskem in nedopustno je, da se v demokratičnih državah pojavlja trend, da se morajo novinarji ob razkritjih afer in kriminala, bati hoditi po ulicah. V Sloveniji tako hudih napadov (hvala Bogu) že dolgo ne pomnimo, čeprav so nam, tudi nizozemski predstavniki, očitali “zatiranje medijev in novinarjev”.

Novinar Peter R. de Vries je v kritičnem stanju. Aretirali so tri osebe, med njimi tudi domnevnega strelca, a podrobnejši podatki o njih ali motivih za napad še niso povsem znani. Priče so sicer osumljenca opisale kot svetlopoltega moškega vitke postave, ki je bil oblečen v temno zeleno maskirno jakno in črno kapo. “Iščemo priče in ljudi, ki imajo fotografije ali posnetke dogodka ali potencialnega osumljenca na begu. Ne delite teh fotografij na družbenih omrežjih,” je policija zapisala na Twitterju.

O svobodi medijev se v zadnjem času veliko govori, predvsem s strani levih medijev in sedanje opozicije, ker niso več edino orodje, da se sliši le en, njihov glas, ampak so sedaj tu še drugi mediji, ki pokažejo drugo plat. Tudi včeraj v Evropskem parlamentu je bilo o tem veliko slišati. Očitno je prizadevanje Tanje Fajon, da o tem raztrosi laži o Sloveniji, pri nekaterih kolegih iz Bruslja uspelo in so ji nasedli. Eden izmed njih je tudi podpredsednik Evropske komisije Nizozemec Frans Timmermans, sicer iz vrst socialnih demokratov. Na obisku v Slovenijo ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU je bojkotiral skupno fotografiranje, češ, da se ne bo slikal z Janezom Janšo. Zakaj je zavrnil skupno fotografiranje? Očitno je, da zato, ker mu je (tudi ostalim) Fajonova že nekaj časa organizirano in manipulativno blatila predsednika vlade, Slovenijo, lagala o represiji, diktaturi, o zatiranosti medijev, vladavini prava. Ko pa je Janša pokazal sliko, s katero je dokazal, da sodstvo ni neodvisno, saj sodniki paradirajo ob Fajonovi, mu je bila to očitno kaplja čez rob.

Foto: AFP

Slovenija trenutno nima težav s svobodo medijev, saj je bil Janez Janša včeraj jasen glede teh očitkov, “zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami”, dejstva pa kažejo, da je svoboda medijev veliko bolj ogrožena na Nizozemskem, ki nam, s Timmermansom na čelu, ravno to očita. Čeprav so novinarji tudi v Sloveniji vsakodnevno deležni groženj, takšnih in drugačnih, upajmo, da do kaj takšnega nikoli ne pride. Novinarskemu kolegu na Nizozemskem pa srčno želimo, da okreva in nadaljuje svoj boj, za svobodo medijev.

Anita Gužvič