fbpx

Stroge kazni kršenja ukrepov v Avstraliji: Gostje na “ilegalni zaroki” prejeli skupno 200 tisoč evrov kazni

Kljub temu, da v Avstraliji narašča število okuženih, se nekateri ukrepov ne držijo in jih grobo kršijo. V Melbournu so se nekateri namreč kljub zaprtju mesta in ostrim ukrepom odločili za proslavo zaroke, ki pa ni ostala neopažena. Policisti so zabavo prekinili, vsem prisotnim, tako gostiteljem kot gostom, pa naložili kazen v skupni vrednosti okoli 200 tisoč evrov.

Proslavljanja zaroke se je udeležilo 56 gostov, zabava pa je potekala v predmestju Melbourna v predelu Caulfield North v začetku tega meseca. V torek pa je tiskovni predstavnik tamkajšnje policije potrdil, da so vsakega gosta kaznovali s 3300 evrov kazni.

Dogodek spominja na zabavo na Primorskem pred nekaj dnevi, ko se je v koči v Dekanih zabavalo več kot 500 mladih. Udeleženci so bili vidno pijani, med njimi je bilo tudi več mladoletnih. Zbrani so kršili veljavni odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, saj se je na zabavi zbralo več kot 50 oseb. Organizator zabave je dogodek oglaševal in ga ni prijavil kot javno prireditev, zato je s tem kršil določila zakona o javnih zbiranjih. Zoper 18-letnega kršitelja so zato policisti podali obdolžilni predlog za kršenje zakonov, a takšne kazni, kot so jih dobili prisotni na zaroki, zagotovo ne bodo dobili.

Namerna in očitna kršitev zdravstvenih ukrepov
Policijska preiskava v Melbournu je končana, medtem ko je sodišče dogodek obsodilo kot namerno in očitno kršitev navodil zdravstvenih ukrepov. Glede na to, da je Melbourne od konca leta 2019 že šestkrat zaprt, prebivalcem ni dovoljeno zbiranje v domovih, poroke pa so popolnoma prepovedane. Pogrebi so dovoljeni le v primeru, da se jih udeleži največ 10 ljudi.

Po spletu je zaokrožil tudi videoposnetek gostov, ki so kljub temu, da so kršili zakon, prešerne volje. Eden izmed udeležencev se je pošalil in dejal, da je dogodek “očitno” zakonit, saj “gre za skupinsko terapijo”. Čeprav gre za vesel dogodek, se je treba zavedati, da so ukrepi kratkoročni in bo še veliko časa za druženje, ko bo koronavirus ukročen. Po poročanju lokalnih medijev pa naj bi bil eden izmed gostov celo zdravnik. Organ, ki je pooblaščen za odvzem zdravniških dovoljenj, se je zaobljubil, da bo “ukrepal” zoper vse zdravnike, za katere se ugotovi, da so kršili omejitve covid.

Gostje pozitivni na koronavirus
Naslednji dan so vse prisotne na zabavi testirali, vsaj 10 jih je bilo okuženih s covid-19, kar pa je v mestu povzročilo še večje ogorčenje, saj so “lockdown” oziroma zaprtje mesta tudi podaljšali in se konča z 2. septembrom. “To se ne bi smelo zgoditi. Tudi njihovi komentarji so sebični in neodgovorni,” je dejal predstavnik tamkajšnje policije.

Nizka precepljenost
Kljub protestom proti ukrepom je avstralski premier Scott Morrison v nedeljo dejal, da bo država še naprej podaljševala stroge ukrepe in zapiranje države, dokler se ne precepi 70 odstotkov prebivalcev, to je 25,6 milijona ljudi. V Avstraliji se je namreč cepilo le okoli 25 odstotkov vsega prebivalstva, kar pomeni nekaj več kot 6 milijonov cepljenih. Pred njimi je torej še dolga pot, preden bodo spet začeli odpirati državo in rahljati ukrepe.

Anita Gužvič