fbpx

Strokovnjak: Madžarska ima pravico zaščititi svoje državljane pred migranti

Žičnata ograja, ki madžarsko mejo varuje pred ilegalci. (Foto: epa)

Po srečanju v Budimpešti na temo radikalizacije v islamu je redni profesor na univerzi v Neaplju, Salvatore Villani, v intervjuju za madžarski inštitut za migracijske raziskave spregovoril tudi o zaustavitvi množičnega priseljevanja migrantov.

Po Villanijevem prepričanju dvostranski sporazumi z afriškimi državami in državami Bližnjega vzhoda zagotavljajo samo začasne rešitve, sistem kvot pa ne bo preprečil, da tamkajšnji ljudje ne bi migrirali v Evropo. Pojasnil je, da so lahko stroški heterogenosti višji od koristi, zato imajo države pravico do nadzora nad migracijami z namenom, da bi povečale koristi in znižale stroške.

Glede migracijske politike na Madžarskem pa je Villani dejal, da ima vlada pravico zahtevati, da se osredotoči na blaginjo in varnost svojih državljanov, namesto, da pokaže solidarnost v skladu s shemo, ki jo je določil Evropski svet. Villani sicer kot liberalni ekonomist meni, da sta za obvladovanje migracijskih tokov nujni vsaj minimalno sodelovanje vlad in minimalna uskladitev njihovih migracijskih politik, ker se sicer lahko nekatere države soočajo z negativnimi učinki.

Pod prisilo? Odpade!
Po mnenju strokovnjaka bi moral učinkovit sistem upoštevati porekla migrantov, hkrati pa bi moral oceniti tudi tveganja kulturne raznolikosti, piše Voice of Europe. Predvsem pa je poudaril, da centralni organi ne morejo prisiliti držav članic k sodelovanju. “Različne rešitve je treba spontano razviti, pri tem pa upoštevati lokalne razmere, institucije Evropske unije pa bi morale nehati razmišljati o tem, da lahko s svojimi zakoni ali sodnimi odločbami prisilijo svoja stališča do držav članic.”

M. S.