fbpx

Študija razkriva nevarne dolgoročne posledice covida-19

Ledvice

Znanstveniki so odkrili neposredno povezavo med odpovedjo ledvic in koronavirusom. Covid-19 namreč neposredno okuži celice in lahko povzroči hude poškodbe ledvic. Študija potrjuje, da je resna okužba povezana z odpovedjo organov. 

Ugotovitve študije so bile objavljene v znanstveni reviji Cell Stem Cell v petek. Skupina raziskovalcev je potrdila, da lahko covid-19 povzroči resne zaplete, če okuži bolnikove ledvice. Koronavirus namreč neposredno okuži ledvične celice in je povezan s tubulno-intersticijsko ledvično fibrozo, kar je bilo potrjeno na podlagi vzorcev, odvzetih pacientom, poroča RT

V študiji sicer priznavajo, da se odpoved ledvic pogosto opaža pri osebah med prestajanjem koronavirusne bolezni oziroma pri tistih, ki so jo že prebolele, vendar pa doslej ni bilo povsem jasno, ali gre za neposreden učinek tega virusa. Za ledvično fibrozo je značilna tvorba brazgotinskega tkiva v organu in lahko na koncu privede do dokončne odpovedi ledvic. Doslej je sicer že veljalo, da lahko koronavirus poškoduje pljuča.

Domen Mezeg