Sudancem grozi dolgoročno pomanjkanje elektrike, vode in hrane

Sudan (Foto: epa)

Medtem ko Sudan pretresajo oboroženi spopadi, je ameriška agencija za mednarodni razvoj (USAID) najela skupino strokovnjakov za usklajevanje humanitarne pomoči Sudanu, je povedala direktorica USAID Samantha Pauver.

Po njenih besedah ​​bo strokovna ekipa USAID v začetni fazi delovala iz Kenije in bo sodelovala z mednarodno skupnostjo in drugimi partnerji pri prepoznavanju prednostnih potreb in varnem transportu humanitarne pomoči, poroča Reuters.

Združene države skušajo povečati pomoč prebivalcem Sudana, ki so ujeti med sprte strani, je dejala Pouverova. Na milijone Sudancev je prepuščenih humanitarni krizi, boji med sudanskimi oboroženimi silami in RSF pa so terjali že na stotine življenj in znova uničili demokratične težnje sudanskega ljudstva. Civilisti so ujeti v svojih domovih in ne morejo dobiti prepotrebnih zdravil, ogroža pa jih tudi dolgotrajno pomanjkanje elektrike, vode in hrane – je opozorila Pauverjeva.

Iz Sudana evakuirali več kot tisoč državljanov EU
Iz Sudana, kjer potekajo spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF, pa so minuli konec tedna evakuirali več kot tisoč državljanov Evropske unije, je danes dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Kot je dodal ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov v Luksemburgu, je bila operacija zapletena, a uspešna. “Ne morem vam podati natančnih številk, jih je pa zagotovo več kot tisoč,” je novinarjem glede evakuiranih še dejal Borrell. Med njimi je 21 uradnikov EU, ki so po Borrellovih besedah že v Evropi. “Bil je dolg in intenziven konec tedna,” je dodal Borrell.

V Sudanu so po navedbah zunanjega ministrstva (MZEZ) trenutno tri slovenske družine, ena v prestolnici Kartum, dve pa v pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države, s katerimi je ministrstvo v stiku. Kot je ministrstvo danes zapisalo na Twitterju, jim svetujejo, naj bodo v varnih prostorih in naj jih ne zapuščajo. Dodali so, da bodo družino, ki je v Kartumu, vključili v evakuacijo, ko bo to varno in ne bo ogrozilo njihovih življenj. “Za morebitno evakuacijo smo pripravljeni, potekala bo usklajeno z EU,” je še tvitnilo ministrstvo.

Borrell je danes napovedal, da bo EU nadaljevala prizadevanja za politično rešitev konflikta. “Ne moremo si privoščiti, da bi se Sudan, ki ima veliko prebivalcev, zlomil, saj bi to povzročilo šok po vsej Afriki,” je opozoril. Dodal je, da je govoril s sosednjimi državami in celo obema generaloma in jima pojasnil, da je treba položiti orožje in poiskati politično rešitev konflikta. “Ker za ta konflikt ni vojaške rešitve,” je poudaril.

Sara Kovač