Diplomati množično zapuščajo sudansko prestolnico

Ameriška ambasada v Sudanu. Vir: AFP.

Združene države Amerike evakuirale svoje osebje iz ambasade v Kartumu. Temu so botrovali oboroženi spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF. Informacijo je že potrdil ameriški predsednik, tuje tiskovne agencije poročajo, da so z evakuacijo začele nekatere druge države. 

“State department (ameriško zunanje ministrstvo op. a.) je prekinila delovanje ameriške ambasade v Kartumu in evakuiralo vso ameriško osebje in njihove družinske člane. Še naprej pomagamo Američanom pri načrtovanju njihove lastne varnosti. Prav tako si bomo še naprej prizadevali za razširitev prekinitve ognja, da bi preprečili nadaljnjo škodo sudanskemu narodu,” je na spletu zapisal ameriški državni sekretar Anthony Blinken.

Državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da je bila odločitev sprejeta zaradi  “resnih in naraščajočih varnostnih groženj”. Blinknov namestnik je pojasnil, da so med evakuiranimi tudi tuji diplomati, sicer pa ni za pričakovati usklajene evakuacije državljanov ZDA, ki države še niso zapustili. Evakuacijo je izvedlo 100 t.i. “specialcev” ali pripadnikov posebnih enot. Diplomate so evakuirali s helikopterji, ki so prileteli iz Džibutija, kjer ima ZDA svojo vojaško oporišče.

Sudanske oblasti so bile o evakuaciji predstavnikov ZDA in drugih držav (Francija in Združeno Kraljestvo) predhodno obveščene, kar je že v soboto potrdil tiskovni predstavnik sudanske vojske. Informacije so bile hkrati potrjene tudi v Parizu, kjer so danes potrdili, da so začeli z lastno evakuacijo. Na francoskem zunanjem ministrstvu hkrati navajajo, da pri evakuaciji pomagajo ostalim evropskim državljanom in državljanom “zavezniških partnerskih držav”.

Že pred tem je Savdska Arabija uspešno evakuirala 150 ljudi, vključno s tujimi državljani. Tudi španski mediji navajajo, da je tudi Španija v Sudan poslala letala.

Evakuacija diplomatov iz sudanske prestolnice. Vir: AFP.

Uspešno evakuacijo več kot 150 ljudi, vključno s številnimi tujimi državljani, je v soboto izvedla Savdska Arabija. Po navedbah španskih medijev je letala za evakuacijo v Sudan poslala tudi Španija, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kako je z ostalimi državljani EU?
Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je že v petek sporočilo, da se bo slovenske državljane evakuiralo v koordinaciji na ravni EU. 

Spopadi v Sudanu so posledica frakcijskega spora med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki ima zvestobo paravojaških sil RSF. Spor je izbruhnil pred dvema tednoma. Po podatkih WHO naj bi do sedaj umrlo najmanj 413 ljudi. Veliko več jih je bilo ranjenih, navaja se številka 3500.

Gal Kovač