fbpx

Super bogatim ruskim oligarhom s premoženjem v Veliki Britaniji grozi zaplemba premoženja nepojasnjenega izvora!

Foto: epa

Na ducate ruskim oligarhom s premoženjem v Veliki Britaniji se v luči razkritij v aferi Skripal obeta zaseg premoženja. V prihajajočih mesecih je po navedbah enega izmed virov na obrambnem ministrstvu pričakovati, da bo nacionalna agencija za boj proti kriminalu ciljala na več kot sto tujcev z nepojasnjenim izvorom premoženja, pri čemer je večina prav ruskih državljanov. Še več – večina ultra bogatih je tesno povezana z ruskim predsednikom Putinom.

Na začetku tega leta je policija dobila nova pooblastila v postopanju zoper tujce v Veliki Britaniji, za katere se sumi, da imajo povezave s korupcijo in organiziranim kriminalom v tujini. Osumljenci morajo v skladu z veljavno zakonodajo dokazati, kako so bile nepremičnine in preostale dobrine financirane.

Mogoče bo zahtevati zaplembo
V primeru, če osumljeni ne bodo mogli dokazati, da so bila sredstva pridobljena na zakonit način, lahko oblasti zahtevajo zaplembo. Kritiki ruskega predsednika Vladimirja Putina so dolgo pozivali Veliko Britanijo, da naj ukrepa proti pranju denarja v Londonu, ki ga izvajajo pajdaši ruskega predsednika.

Rusija še vedno zanika vpletenost v zastrupitev Skripala in njegove hčerke. (Foto: epa)

V marcu je vodja Liberalnih demokratov sir Vince Cable izpostavil primer Igorja Šuvalova, nekdanjega prvega namestnika ruskega premierja, ki ima v lasti kar dve stanovanji blizu ministrstva za obrambo, ki ju je za vrtoglav znesek kupil leta 2014. Poleti so se ministri soočali z mnogimi kritikami, ko je prišlo na dan, da se je v prvih šestih mesecih ukvarjalo le s premoženjem treh oseb.

Toda notranji sodelavci iz obrambnega ministrstva v zagovor opozarjajo, da se v ozadju veliko dela v luči preiskovanja vizumov in premoženja posameznikov. Nacionalna agencija za boj proti kriminalu naj bi imela po poročanju britanskega Daily Maila na mizi več kot 100 primerov, pri čemer pa viri opozarjajo, da lahko ljudje že na lastne oči vidijo, da je ruski milijarder Roman Abramovič že zapustil državo.

N. Ž.