Švedska ima med nordijskimi državami največ težav z brezdelnimi migranti

Slika je simbolična (Foto: epa)

Nova študija, ki jo je opravil zaslužni profesor ekonomije Lars Calmfors, je pokazala, da ima Švedska v primerjavi z Norveško, Dansko in Finsko največ težav z integracijo prispelih migrantov v delovno silo.

“Presenetilo me je, do kakšne mere so problemi z integracijo priseljencev v trg dela večji na Švedskem kot pa v preostalih nordijskih državah,” je za Sverige Radio povedal Calmfors. Po Calmforsovem mnenju to kaže, da je problem na Švedskem veliko večji kot drugod. Medtem ko je stopnja brezposelnosti med Švedi štiri odstotke, je delež brezposelnih med migranti skoraj 20-odstoten.

Na Švedskem je razlika med brezposelnimi domačini in brezposelnimi migranti največja v primerjavi s sosednjimi državami. Švedska ima v primerjavi z drugimi omenjenimi državami največ migrantov, ki so prišli “preko morja”, po poročilu, ki ga je sestavil Calmfors v sodelovanju z Noro Sánchez Gassen, pa ima tudi največ zahtev glede zaposlovanja v primerjavi s Finsko, Norveško in Dansko.

Za službo je potrebno imeti zveze
“Ni lahko najti dela. Priseljenci se morajo bolj potruditi,” je povedala Eman, ki trenutno živi v Göteborgu. Na Švedsko je prišla iz Palestine, kjer naj bi se izšolala za ekonomistko. Zadnje leto naj bi aktivno iskala službo, a ni prejela še nobenega odgovora. Po njenem mnenju je za službo potrebno imeti zveze.

V poročilu o integraciji priseljencev v nordijski trg dela raziskovalci ugotavljajo, da je potrebno medresorsko sodelovanje, saj zgolj sprejemanje ukrepov glede izobraževanja, višine plač ali višine socialne pomoči ne bo zadostovalo. Poročilo o integraciji priseljencev v nordijski trg dela je nastalo na prošnjo Nordijskega sveta ministrov, širši javnosti pa je bilo tudi uradno predstavljeno v sredo, 29. maja 2019.

Ivan Šokić

 • Franc Šink

  Če hočeš verjeti Švedski migrantski politiki, se moraš prvo naučiti dobro lagati.

 • Nata

  Razumljivo !! Saj še svojih otrok ne znajo vzgajati !!

 • ZatonMesecnikov

  Socializacija otrok se začne od zibke naprej. V muslimanskih družbah, kjer velja kult večvrednosti fantkov, se jih ne socializira. Poleg tega jih je toliko, da vsaka socializacija odpade.

  Stvari, ki jih Europejci v svojih potomcih v glavnem zatirajo, agresija, porednost, hiperaktivnost, so tam čislane. Otrok pa, ki ni socializiran tja do 10 leta starosti, pa bo vse življenje problematična oseba. Takšni sedaj prihajajo k nam. Utopično je misliti, da se jih bo ukrotilo z “europskimi sredstvi” – socialnimi delavci, opozorili, tečaji, dobroto, policijo ki ne sme uporabljati šokerja – vse to jemljejo podcenjevalno in posmehljivo. Podcenjujeo družbe, v katerih so in jih jemljejo za “šibke”. Torej lastnost, ki jo njihove kulture prezirajo.

 • xtc

  Dejstvo je ,da gre večinsko za neuporabno drhal,ki ne bo nikoli delala še manj se socializirala,zato jo je treba sterat nazaj z lepa ali z grda ali pa bo sleje kot preje vojna za obstanek Švedov.
  Nadalje zelo dobro o njih pove razmišljanje Arabke(Palestinke),ki pravi ,da je treba imeti veze če hočeš službo–no to je identično miselnosti socialistov -veze,prava stranka in privrženost inajo v teh družbah prednost pred sposobnostjo.
  Ja žalostno in poučno zakaj nikamor ne morejo.

 • Garbage man

  Upam, da iztrebijo vse šveđane in švede……..

 • Felikss_AH

  Neki ne štima pri tem naslovu… namreč po trditvah Švedskih politikov… predvsem političark… Švedska ne pripada več Švedom ampak imigrantom ki bodo “obnovili” Vikinško slavo Nordijcev. Pravilen naslov bi torej bil – “Delomrzni imigranti na Švedskem imajo hude težave z delom obsedenimi Švedi” – ki zaradi patološko delovnega pretiravanja pozabljajo na svoje nove “Švedske-brate”… ki se počutijo zanemarjene in odrinjene v lastne im No-Go zone.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!