Kaj bo na seji Knovs povedal Šarčev svetovalec Črnčec?

Datum:

V povezavi s prisluškovalno afero v arbitraži o slovensko-hrvaški meji se bodo danes na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb nadaljevala zaslišanja. Po zaslišanju agentke in arbitra prejšnji teden bodo sedaj sledili pogovori s tremi nekdanjimi direktorji Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). 

Pred komisijo se bo najprej znašel Sebastijan Selan, nato pa aktualni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec in Stane Štemberger. Pogovor z nekdanjimi direktorji Sove med letoma 2011 in 2013 bodo po poročanju STA potekali za zaprtimi vrati.

Prejšnjo sredo so potekali pogovori članov Knovsa s slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, slovensko agentko v arbitraži Simono Drenik in direktorjem Sove med letoma 2007 in 2010 Andrejem Rupnikom. Pričakovati je, da bosta 28. junija pričala tudi nekdanja zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec. Na pogovor pa je bila s strani komisije povabljena tudi vodja Erjavčevega kabineta Vlasta Vivod.

Na prvi zaprti seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so opravili pogovore z nekdanjim direktorjem Sove Andrejem Rupnikom, slovensko agentko med arbitražnim postopkom o meji Simono Drenik ter arbitrom Jernejem Sekolcem. (Foto: STA)

V preteklosti je Črnčec trdil, da je Sekolec za sodelovanje v arbitraži od Slovenije prejel pol milijona evrov in “nas nato izdal Hrvaški”. Kakor je takrat zapisal Črnčec, je v slovenskem nacionalnem interesu, da se “škandalozna hrvaška objava arbitražnih prisluhov popolnoma razčisti”. Glede na to, da je pred tremi leti, ko je bil še blizu opoziciji, zahteval, da bi država morala ugotoviti, kdo je sploh tisti, ki je Sekolca izbral za slovenskega arbitra, bo zaslišanje Črnčeca nedvomno med najbolj zanimivimi.

 

Cilj: ugotoviti, kdo je kriv
Predsednik Knovsa Matej Tonin iz NSi je izpostavil, da je cilj pogovorov, da se dokončno razčisti, kdo na slovenski strani je odgovoren za afero, ko sta se v prisluhe hrvaških obveščevalcev ujela Sekolec in Drenikova, čeprav dvojica sploh ne bi smela komunicirati. Ta pogovor je predstavljal razlog, da se je hrvaška stran odločila, da enostransko odstopi od arbitražnega procesa. Sicer je arbitražno sodišče odločilo, da prekršek ni tako velik, da svoje naloge ne bi moglo opraviti do konca. Zato je v spremenjeni sestavi nadaljevalo z delom in junija 2017 razglasilo odločitev, ki pa je hrvaška stran ne priznava in ne želi implementirati.

Na podlagi 19. aprila prejete prijave bo Knovs opravil pogovor z okrožnim državnim tožilcem v Mariboru, ki Sovi na podlagi poročanja medijev očita, da mu je pričela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...