fbpx

Švedska je preplavljena z nezakonitim orožjem, kar gre z roko v roki s porastom kriminala

Foto: iStock

Danski politiki so pretreseni nad količinami orožja, ki so bile pritihotapljene na Švedsko. Zdaj pa so se odločili, da bodo Švedom pomagali pri odpravi težave, ki vpliva na porast kriminala v nekdaj varni državi. 

V lanskem letu je policija v švedskem mestu Malmö zasegla več kot 600 kosov orožja. Večina nezakonitega orožja je bila v uporabi kriminalcev v švedski metropoli in je na Švedsko prispelo preko Danske.

Politiki so zaskrbljeni
Tiskovna predstavnica švedske policije Eva Westford je izpostavila, da se med Dansko in Švedsko nahaja prehod, ki omogoča lahek transport orožja. Ni pa samo švedska stran zaskrbljena zaradi pretoka revolverjev in ročnih granat, mitraljezov in avtomatskih pušk. Danski minister za pravosodje Søren Pape Poulsen trdi, da tihotapljenje predstavlja problem, ki ga država jemlje zelo resno. “Posedovanje in tihotapljenje orožja sta popolnoma nesprejemljiva in kot taka tudi kazniva,” je dejal in dodal, da je pozval dansko policijo, naj vstopi v stik s švedsko policijo z namenom, da izve, če bi pri zajezitvi problematike Danska lahko pomagala.

Nujen poostren nadzor
O položaju v mestu Malmö je tudi danska političarka iz vrst socialdemokratov Trine Bramsen povedala, da je resno zaskrbljena in dodala, da se strinja z ministrom Poulsenom, da mora Danska narediti več. Poudarila je, da je na Danskem zasežena premajhna količina orožja in pri tem pripomnila, da je danska policija skupno zasegla toliko orožja, kot ga je Švedska samo v mestu Malmö. Peter Kofod, predstavnik danske ljudske stranke, je izpostavil, da bo na mejah potreben bolj poostren nadzor z namenom, da se bo mogoče uspešno soočati z problemom, ki ga predstavlja tihotapljenje orožja.

Foto: iStock

Količina zaseženega orožja v norveški prestolnici Oslu je precej manjša kot pa v švedskem mestu Malmö, je povedal tiskovni predstavnik policije v Oslu Roar Hansen. V zadnjih letih so zasegli okrog 200 kosov orožja letno.

V preiskavi 15 umorov
Pred dvema tednoma je Stefan Sintéus, šef policije v Malmöju, povedal, da so v teku preiskave 15 umorov. V 13 primerih, ki so se zgodili leta 2016 in letos,  so bili zagrešeni s pomočjo strelnega orožja. Speisa poroča, da so se letos pripetili štirje umori, obstaja pa domneva, da je te mogoče povezati s kriminalnimi tolpami. Sintéus je opozoril, da v tem primeru ne gre za motoristične tolpe, ampak za dosti bolj kompleksna omrežja:”V Malmöju jih imamo cel kup.” Istočasno Sintéus trdi, da se kriminal v mestu zmanjšuje, predvsem zaradi tega, ker si vedno manj žrtev drzne prijaviti kaznivo dejanje. Poleg tega je v zadnjih letih mogoče v mestu opaziti eksplozivno rast prebivalstva, kar pripomore pri statistiki, je dejal.

N. Ž.