fbpx

Švedska sirskemu migrantu prepoveduje vrnitev v njegovo državo; namesto potovanja mu raje plačujejo socialno pomoč

Mohammad Sahid Alali kaže na dovoljenje za stalno bivanje na Švedskem in pravi: "Tega ne želim več!" (foto: twitter)

Sirski migrant Mohammad Sahid Alali se želi vrniti v Sirijo in zapustiti švedsko bivališče, a mu nihče pri tem ne želi pomagati in prisluhniti, nasprotno, Mohammad in njegovi hčeri morajo ostati. “Hočem se vrniti! Rad bi se vrnil v Sirijo,” je dejal in pokazal na svoje dovoljenje za stalno prebivališče. Zapustil je namreč svojo nosečo ženo v Siriji in s svojima hčerama prišel na Švedsko leta 2015, kjer živi od pomoči od države.

Toda pred štirimi meseci je prejel telefonski klic od svoje žene, za katero je mislil, da je mrtva. Rekla ​​je, da je dobro, in da ima Mohammad v Siriji še šestletnega sin, ki ga čaka. Z njim se je celo pogovarjal in sin mu je dejal, da bi rad videl sestri in očeta, poroča Voice of Europe.

Alali je presodil, da je sedaj v Siriji varno in da se želi preseliti nazaj domov v mesto Homs, kjer je vojne že zdavnaj konec. A nihče mu pri tem ne pomaga, niti migracijski odbor niti občina. V odboru za migracije so dejali, da je Sirija še vedno “prenevarna”, zato vlada ne omogoča potovanj v državo. V zameno mu država raje še naprej plačuje socialno pomoč in tudi njunima hčerama in pravi, naj si raje zgradijo  življenje na Švedskem.

A. G.