fbpx

Švedska: zaradi vojne v Ukrajini se krepi pomen civilne zaščite

Na Švedskem vračajo dolžnost služenja v okviru civilne zaščite za nekatere poklice. (Foto: Twitter)

Švedska vlada bo obnovila dolžnost služenja v okviru civilne zaščite (humanitarne dejavnosti za zaščito ljudi in premoženja) za nekatere poklice. Še letos bodo na vaje pozvane osebe za morebitno podporo reševalnim službam. Povod je vojna v Ukrajini, še posebej napadi na civilno prebivalstvo. 

Po besedah švedskega ministra za civilno zaščito Carla-Oskara Bohlina, bo v prihodnjih petih letih usposobljenih okoli tri tisoč oseb. Kot je pojasnil, reševalne službe trenutno niso prilagojene za to, da bi ohranile visoko stopnjo pripravljenosti v primeru oboroženega napada. Prepričan je, da izkušnje iz Ukrajine, kjer so reševalne službe pod velikim pritiskom, ne puščajo nikakršnih dvomov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Civilna služba je bila na Švedskem ukinjena leta 2008, ker so oblasti menile, da v regiji ni več nevarnosti oboroženega spopada. Usposabljanje prebivalstva za primer večje krize je bilo organizirano v obdobju hladne vojne vse tja do 90. let prejšnjega stoletja. Redno so tečaje opravljali delavci reševalnih služb, zdravstveno osebje, zaposleni v vrtcih in denimo zaposleni v elektrarnah. Na Švedskem nameravajo tradicijo obnoviti.

Domen Mezeg