fbpx

Švedske feministke za svojo predsednico izvolile črnko iz Ugande, ki se zavzema za izgon belih Švedov s kriminalno preteklostjo

epaselect epa04401168 Party spokesperson Victoria Kawesa (C) with party supporters at the election night party of the Feminist Initiative in Stockholm, Sweden, 14 September 2014. A left-leaning opposition bloc is ahead of Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt's centre-right ruling coalition, but shy of an outright majority, according to an exit poll commissioned by public broadcaster SVT published after polling stations closed. The opposition party trio - the Social Democrats, the Greens and the Left Party - scored 44.8 per cent, compared to 39.7 per cent for Reinfeldt's ruling four-party coalition, the SVT survey said. EPA/MAJA SUSLIN / TT SWEDEN OUT

Ta vikend je na pobudo švedske Feministične iniciative potekal njihov letni kongres v Västeråsu. Na tem kongresu so razkrili tudi visokoleteče cilje, da bi na naslednjih volitvah, ki bodo drugo leto, prestopili vrata parlamenta, stranka pa si med drugim prizadeva za popolnoma prost pretok migrantov. Na tem kongresu je bila kot prva temnopolta voditeljica te stranke izvoljena Victoria Kawesa iz Ugande, ki se zdaj sprašuje, zakaj so tuji kriminalci iz Švedske izgnani, medtem ko “beli Švedi” niso.

Feministična iniciativa si prizadeva, da bi bila Švedska odprta za vse migrante. Novoizvoljena predsednica te stranke je na kongresu povedala: “Upam, da bodo naši predlogi Feministično iniciativo pripeljali v parlament prihodnje leto. Me smo za amnestijo beguncev.” Stranka je prav tako prepričana, da se tujih državljanov (beri: migrantov) ne bi smelo izgnati iz Švedske, in sicer ne glede na to, kako resen zločin so zakrivili. Novinar SVT-ja je novoizvoljeno predsednico nato vprašal: “Potem bi bili morilci in posiljevalci, ki so bili sicer poslani nazaj v domovino, še vedno na Švedskem?”

Na novinarjevo vprašanje je Kawesa odgovorila: “Toda beli (etnični) Švedi, ki so zaprti zaradi hudih dejanj, niso izgnani. Morali bi imeti dosledno politiko.” Ob tem je še poudarila, da je najbolj pomembno, da je kriminalec obsojen za svoje kriminalno dejanje.

Leta 2014 je Feministična iniciativa na švedskih splošnih volitvah prejela 3 odstotke glasov. Volilni prag na Švedskem je sicer 4-odstotni. Speisa še piše, da je Feministična iniciativa tokrat bolje organizirana in pripravljena za pot v parlament.

Marjanca Scheicher