fbpx

Švedski minister za pravosodje: Posiljujejo moški, ne imigranti

Simbolična slika (Foto: iStock)

Švedski minister za pravosodje zavrača predlog moderatorjev, da razišče narodnost posiljevalcev, saj verjame, da stranka krivi priseljence, čeprav bi kot storilce kaznivega dejanja morali obravnavati “moške”.

Moderatorji so v ponedeljek sporočili, da želijo videti novi celovit zemljevid spolnih kaznivih dejanj na Švedskem. Menijo, da bi preiskava morala vključevati etnično pripadnost storilcev, saj je po mnenju stranke pomembno vedeti, kdo stoji za temi kaznivimi dejanji.

Vprašanje o etnični pripadnosti storilcev je postalo tabu
Minister za pravosodje Morgan Johansson opozarja, da je potreba po večjem nadzoru spolnih prekrškov res potrebna, vendar ne sme vključevati etničnih okolij. “Skupni opis zločincev je ‘moški’,” je dejal Johansson in poudaril, da ni pomembno, ali je storilec črn ali bel.

Johansson prav tako meni, da tako imenovana kampanja #Metoo kaže, da so spolno kazniva dejanja povsod. Poročilo, ki ga je izdalo podjetje BRA leta 1996, je pokazalo, da so ljudje iz priseljenskih skupin, zlasti iz arabskega sveta, največ zastopani kot storilci posilstev. Toda vprašanje je postalo tabu, v podjetju BRA pa so se odločili, da ne bodo nadaljevali s povezavami med etničnim ozadjem in nagnjenjem k posilstvu.

Policijski preiskovalec je razkril, kdo so večinski posiljevalci
V začetku tega leta je Peter Springare, policijski preiskovalec in nekdanji namestnik vodje oddelka za resna kazniva dejanja na policiji v Örebroju, razkril na Facebooku, kdo so večinsko posiljevalci. Zapisal je:

“V tem tednu sem se srečeval z naslednjimi zločini: posilstvo, posilstvo, posilstvo, napad, posilstvo, izsiljevanje, izsiljevanje, zloraba sodnega postopka, grožnje, grožnje policiji, trgovina z drogami, posilstvo, pretepi … Obtoženi storilci so bili: Ali Mohamad Mahmod, Mohammed, znova Mohammed Ali, Christoffer … res je. Da, švedsko ime se je znova pojavilo na obrobju drog in nato spet Mohammed Mahmod Ali, znova in znova. Države, ki so bile ta teden zastopane zaradi kaznivih dejanj, so: Iran, Irak, Turčija, Sirija, Afganistan, Somalija, neznane države, Švedska … Za polovico osumljencev ne moremo zagotovo vedeti, ker nimajo veljavnih dokumentov. To samo po sebi pogosto pomeni, da lažejo o državljanstvu in identiteti.

Doroteja Šoštarič