fbpx

Švedski premier kljub terorističnim napadom trdi, da pojav ni migracijskega izvora

Švedski premier Stefan Lofven (Foto: epa)

Na tiskovni konferenci po množičnem napadu afganistanskega migranta v Vetlandi je švedski premier Stefan Löfven zatrdil, da incident ni migracijski problem. Premier Löfven je to pripomnil na tvit populističnih švedskih demokratov, ki so zapisali, da bi morala vlada uveljaviti prepoved migracij, ki državi predstavlja socialno, gospodarsko ali kulturno breme.

To ni vprašanje migracij, kot bi to želeli prikazati švedski demokrati. Zdaj imamo zelo resen incident v Vetlandi. Tam, kjer so prizadeti nedolžni ljudje, kjer so njihovi sorodniki globoko zaskrbljeni,” je Lofven povedal za Nyheter Idag. Löfven je nadaljeval, da čaka na policijo, da razišče incident, in da bo čakal, da preiskovalci navedejo možne motive za napad. “Potem mislim, da bi se morali osredotočiti na to, da se tistim, ki so krivi, za dejanje sodi in se jih obsodi. Zato gre zdaj,”  je dejal švedski premier.

Že leta premier na različno bizarne načine zanika kakršno koli povezavo med nasiljem tolp in množičnimi migracijami. Leta 2019 je za nasilje tolp navedel druge težave, kot je brezposelnost, in dodal, da bi tudi Švedi zapadli v kriminal, če bi bili dalj časa brezposelni.

Lani se je zdelo, da prihaja k pameti
Zdi se, da je Löfven septembra lani naredil preobrat, potem ko je priznal, da obstaja neka povezava med migracijami in naraščajočo stopnjo nasilnega kriminala na Švedskem. Študija, ki so jo prejšnji mesec objavili raziskovalci z univerze Lund, je pokazala neposredno povezavo med posilstvi in napadi migrantov. V študiji so ugotovili, da je bilo 59,3 odstotka obsojencev migrantov prve in druge generacije.

Foto: epa

Aleš Ernecl