Švedski trgovec z oblačili H&M je ustavil prodajo svojih izdelkov v Rusiji

Foto: epa

Švedsko podjetje H&M je v znak protesta začasno zaustavilo prodajo njihovih izdelkov v Rusiji. Rusija švedskemu modnemu velikanu predstavlja sicer šesti največji trg na svetu, še nedolgo nazaj pa je H&M odprl nove poslovalnice, ki pa bodo sedaj zaprte. Zaprte so tudi poslovalnice po Ukrajini, saj je na takšen način H&M želel obvarovati svoje kupce in stranke.

Drugi največji trgovec z oblačili na svetu je izrazil skrb nad potekom dogodkov v Ukrajini, poroča BBC. V uradni izjavi za javnost so dejali, da stojijo “skupaj z vsemi ljudmi, ki trpijo”. H&M je zadnje podjetje, ki je zaustavilo svojo prodajo v Rusiji zaradi vse večjega odziva podjetij na “barbarske napade Rusije”, kot je opisal britanski premier Boris Johnson.

V sredo tako rusko-angleško govoreče spletne strani H&M niso bile več na voljo za naročila. Kot je včeraj na shodu izpostavil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, bomo v Evropi za svobodo plačali z višjimi cenami energentov. Prav tako pa bodo podjetja beležila izgubo zaradi neprisotnosti na ruskem trgu. Rusija je za H&M šesti največji trg. Približno štiri odstotke celotne prodaje so v zadnjem kvartalu 2021 dosegali na ruskih trgih.

Še pred kratkim so odprli nove poslovalnice, ki bodo sedaj zaprle svoja vrata
Modni velikan je še pred kratkim povečal svojo prisotnost na ruskem trgu, vključno z novimi poslovalnicami pod drugo znamko iz njihove ponudbe, Weekday and & Other Stories. Ruski kupci lahko v običajnih razmerah naročijo na spletu tudi oblačila znamke Monki in Cos. V tem trenutku ima švedski trgovec več kot 150 trgovin v Rusiji, ki bodo sedaj zaprle svoja vrata zaradi konflikta v Ukrajini. H&M je začasno zaprl svoje poslovalnice tudi v Ukrajini zaradi varnosti zaposlenih in kupcev.

Za podoben korak so se odločili tudi drugi trgovci. Med drugim so svojo prodajo ustavila tudi podjetja Asos ter Boohoo in Nike na spletu. Tudi Apple je ustavil vso prodajo izdelkov v Rusiji, saj je “globoko zaskrbljen” in podpira tiste, ki “trpijo zaradi nasilja”.

Sara Rančigaj