fbpx

Svet v težavah? Ustanovljena nova teroristična mreža

Foto: epa

Teroristična organizacija Al-Kaida je v Pakistanu zaradi stalnih napadov ameriških sil precej oslabljena, zaradi česar svojo prihodnost vidi v Siriji. Vse več njihovih borcev je že na sirskih bojiščih, kjer naj bi ustanovili novo teroristično mrežo.

Kot poročajo obveščevalci iz ZDA in Evrope, se je na desetine izkušenih militantnežev iz Al-Kaide že preselilo v Sirijo. Zahodni voditelji so zato mnenja, da gre za drzno potezo te teroristične organizacije, ki želi ustvariti alternativo s sedežem v Siriji in postaviti temelje za vzpostavitev emirata s pomočjo Al-Kaidine podružnice v Siriji – Fronte Al-Nusra. Takšna organizacija bi predstavljala povečano teroristično grožnjo ZDA in Evropi.

Operativci Al-Kaide so že leta želeli podpreti Fronto Al-Nusra, pakistanski vodja te organizacije Ayman al-Zahwari pa je tja poslal tudi misteriozno celico Khorasan, za katero ameriški obveščevalci trdijo, da je posebej izurjena za napade na Zahodu, poroča Index.

Še bolj nevarni zahodnemu svetu
Vzpostavljanje sedeža v Siriji bi Al-Kaido še bolj približalo Evropi, boljšo logistično podporo pa bi imela iz Iraka, Turčije, Jordanije in Libanona. Poziv Zahwarija, naj se s pomočjo Fronte Al-Nusra ustvari emirat, ni naletel na odobravanje vseh vodij te sirske izpostave, saj menijo, da za to potezo še ni prišel pravi čas. Charles Lister z inštituta za bližnjevzhodne študije je ocenil, da bi imela tovrstna izpostava Al-Kaide velik vpliv na vse sorodne organizacije s podobnimi terorističnimi cilji; kajti v tem primeru bi se predstavila kot sofisticirano in metodično podkrepljeno džihadistično uporniško gibanje, ki je za razliko od Islamske države osvojilo strategijo, usklajeno s sunitskimi muslimani, ki niso praktični verniki.

Številni sicer menijo, da je IS z do 25 tisoč borci potisnila Al-Kaido na stran v globalni džihadistični hierarhiji. Njihov emirat bi se razlikoval v tem, da oni ne bi trdili, da so edina vlada za vse muslimane po svetu.

Pet milijonov za glavo vodje Al-Kaide
Strokovnjaki za varnost so se po smrti Osame bin Ladna osredotočili na starejšega člana te organizacije Saifa al-Adla, za katerega nihče ne ve, kje se nahaja, in ki je po uboju bin Ladna prevzel vodenje te teroristične mreže. Na začetku prejšnjega leta je bil v iranskem zaporu, vendar so ga oblasti izpustile v zameno za iranskega diplomata, ki ga je zadrževala jemenska podružnica Al-Kaide. Za njegovo glavo Američani ponujajo pet milijonov dolarjev.

Skupaj z al-Adlom so Iranci izpustili tudi Abdula Khayr al-Misirija, ki je vodil svet za zunanje zadeve, Abdula Quassama in Abu Musab al-Zarqawija, ki je kasneje postal ustanovitelj predhodnice ISIS. Poleg tega so iz zaporov izpustili tudi Sarija Shibaba in Abuja Mohameda al-Misrija – slednji je pomagal organizirati velike teroristične napade 11. septembra 2001.

M. P.