fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja pred ponovnim naraščanjem okužb: Smo v prelomnem trenutku pandemije, različice covida-19 so močnejše in hitrejše!

Foto: epa

Število okužb s covidom-19 in smrtnih primerov povezanih s covidom-19 še naprej narašča, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Medtem pa vedno več vodilnih zdravnikov poroča, da narašča število mladih, ki se na račun resnega poteka bolezni znajdejo na intenzivni negi. 

“To je prelomni trenutek v pandemiji,” je v sredo pri javljanju za televizijo poudaril Mike Ryan iz WHO. “V tem trenutku moramo nadaljevati z izvajanjem zdravstvenih ukrepov, saj lahko vidimo, da se številke okuženih začenjajo povečevati. Temu primerno vlade spet prehajajo k omejevalnim ukrepom za zajezitev epidemije.”

Opozorila s strani WHO prihajajo v času, ko se je število smrtnih primerov povezanih s covidom po vsem svetu povečalo že drugi zaporedni teden, število novih primerov okužb pa se povečuje že šesti teden zapored. Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO zadolžena za tehnični del vodenja pandemije, je po poročanju Russia Today dejala, da “zaskrbljujoč trend” glede okužb, ki ga kažejo podatki, postaja zelo, zelo resen.
 Najnovejše statistike Svetovne zdravstvene organizacije za teden do 28. marca kažejo 14-odstotno povečanje globalnega prenosa covida-19, medtem ko je v jugovzhodni Aziji ta delež 46-odstoten, v zahodnem Tihem oceanu pa 32-odstoten.

Vedno več ljudi, starih od 30 do 60 let, kritično obolelih zaradi virusa
Po besedah Ryana je ravno pojavljanje “močnejših in hitrejših” različic virusa olajšal lažji prenos virusa, nekatere različice pa so celo bolj odporne na cepiva proti covidu. Opozoril je tudi na zaskrbljujočo spremembo v starostnem profilu bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v prostorih za intenzivno nego. V mnogih državah se namreč zaznava trend, kjer je vedno več ljudi, starih od 30 do 60 let, kritično obolelih zaradi virusa.

Foto: epa

Vodja evropskega urada WHO Hans Kluge po poročanju STA opozarja, da je sicer dejstvo, da cepiva predstavljajo najboljši izhod iz pandemije, a ker je razdeljevanje le teh počasno, posledično pa imamo nizko precepljenost, je nujna ohranitev strogih omejitvenih ukrepov. “Na to koliko ljudi bo v prihodnjih tednih okuženih in koliko jih bo umrlo, bo najbolj vplivalo to, kaj bomo ali ne bomo naredili kot posamezniki. Vsakič znova smo priča temu, da je širjenje virusa mogoče ustaviti. Moje sporočilo vladam v regiji zato je, da zdaj ni čas za omilitev ukrepov. Ne moremo si privoščiti, da ne bi zajezili nevarnosti. Vsi smo že veliko žrtvovali, a ne smemo dovoliti, da nas premaga izčrpanost. Virus moramo še naprej brzdati,” je poudaril.

Nina Žoher