fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija: Vsaki državi bi moralo soočanje z izbruhom koronavirusa predstavljati prioriteto! Ni dokazov, da bi se lahko širjenje v Evropi zmanjšalo v poletnih mesecih!

Foto: epa

Vsem državam bi moralo soočanje z izbruhom novega koronavirusa COVID-19 predstavljati prioriteto, je v petek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Agencija Združenih narodov je poudarila, da je upočasnitev širjenja epidemije bolnišnicam omogočila pripravo z namenom reševanja življenj, hkrati pa opozorila, da ni dokazov, da bi se lahko širjenje v bližnjih poletnih mesecih na severni polobli zmanjšalo.

“Zdaj smo na pragu, da bomo dosegli 100 tisoč potrjenih primerov okuženih,” je na dnevno-informativnem poročanju v petek povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Epidemija) se geografsko širi in je močno zaskrbljujoča. Dodal je, da priporočajo, da naj soočenje z njo predstavlja prioriteto.

Podatki WHO na splošno nekoliko zaostajajo
Dejansko je število primerov okuženih že preseglo 100 tisoč, saj podatki WHO na splošno nekoliko zaostajajo za zapisi, ki so jih pripravile novinarske organizacije, vključno z britanskim Reutersom. Do petka se je po podatkih Reutersa, ki temelji na uradnih izjavah zdravstvenih ministrstev in vladnih uradnikov, okužilo že več kot 100.300 ljudi po vsem svetu.

Foto: epa

Boljše je razumevanje obsega težave
Število smrtnih žrtev zaradi koronavirusnih okužb je v petek v Iranu naraslo na 124 potem, ko jih je 17 umrlo. Njihovo zdravstveno ministrstvo pa je sporočilo, da so v samo 24 urah diagnosticirali več kot tisoč novih primerov. Dr. Mike Ryan, izvršni direktor programa za nujne primere pri WHO, je ob vprašanju glede izbruha virusa v Iranu dejal, da ta spominja na Kitajsko in Južno Korejo. Poudaril je, da pozdravlja pomik iranskega režima k bolj aktivnemu in agresivnemu pristopu, ki sledi sprejetemu nacionalnemu načrtu. “Veliko bolje je, da razumemo obseg težave,” je povedal in dodal, da upa, da bodo novi ukrepi pomagali v boju proti širjenju koronavirusa.

Koronavirus v Iranu (Foto: epa)

Ryan je na vprašanje, ali se virus morda ne bo širil tako enostavno v toplih poletnih mesecih v Evropi, odgovoril: “Še ne vemo, kakšna bo dejavnost ali vedenje tega virusa v različnih podnebnih razmerah. Moramo domnevati, da se bo virus še naprej lahko širil.” Dodal je: “Lažno bi bilo navajanje, da bo v poletnem času koronavirus preprosto izginil, kot virus gripe … Trenutno ni nobenih dokazov, ki bi namigovali, da bi se to lahko zgodilo.”

Hana Murn