Svetovna zdravstvena organizacija: Zaradi nezadostne precepljenosti bi covid v Evropi do februarja lahko terjal še pol milijona žrtev

Foto: epa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaskrbljena zaradi naraščanja števila okužb s covidom-19 v Evropi. Ocenjujejo, da bi lahko bolezen do februarja na stari celini terjala še pol milijona žrtev. “Evropa je znova epicenter pandemije,” je v Kopenhagnu dejal direktor WHO za Evropo Hans Kluge, poroča STA. S 95-odstotno uporabo mask bi lahko rešili 188 tisoč življenj od pol milijona – kolikor jih lahko drugače izgubimo do februarja 2022. Dejstvo je, da s striktnim upoštevanjem ukrepov danes ne bi bili v tej situaciji.

“Če se bo sedanji ritem širjenja okužb nadaljeval, bo v regiji do februarja umrlo še pol milijona ljudi,” je direktor WHO za Evropo Hans Kluge dodal, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Po oceni WHO je širjenje okužb posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov. V samo enem tednu se je v Evropi število hospitalizacij zaradi covida-19 več kot podvojilo. Že šest tednov zapored v Evropi narašča število okužb, medtem ko se število smrti zvišuje že sedem tednov zapored. Dnevno tako v Evropi zabeležijo 250 tisoč primerov okužb ter 3600 smrti, poroča AFP.

WHO je danes znova pozval k uporabi mask. Projekcije kažejo, da lahko, če bomo v Evropi in centralni Aziji dosegli 95-odstotno uporabo mask, rešimo 188 tisoč življenj od pol milijona, kolikor jih sicer lahko izgubimo do februarja 2022. “Preventivni ukrepi, če jih izvajamo pravilno in dosledno, nam omogočajo, da nadaljujemo s svojim življenjem, ne nasprotno. Preventivni ukrepi ljudem ne jemljejo svobode, ampak jo zagotavljajo. Trenutne razmere in alarmantne kratkoročne napovedi bi nas morale spodbuditi k ukrepanju. Navsezadnje se bomo iz te pandemije izvlekli le, če bodo politiki, znanstveniki in javnost sodelovali,” je še poudaril Kluge.

Hans Kluge (Foto: EPA)

Glavni delež pri zviševanju števila smrti gre na račun Rusije, kjer je v zadnjem tednu umrlo več kot 8 tisoč ljudi, sledila Ukrajina s skoraj 4 tisoč smrtmi in Romunija, kjer so jih v enem tednu zabeležili 3100. Kljub še naprej zelo hitremu širjenju okužb, so se sicer v ruski prestolnici po zgolj tednu in pol odločili končati delno zaprtje, namen katerega je bil vsaj delno zajeziti pandemijo. V Rusiji so po poročanju tamkajšnje tiskovne agencije Tass v minulih 24 urah potrdili več kot 40.400 okužb, od tega v Moskvi več kot 6800 – kar je rekordno visoko dnevno število smrti od začetka pandemije, poznavalci pa se bojijo, da so realne številke še višje od uradnih.

Rekordno število okužb ne le v Sloveniji – gre za pandemijo necepljenih?
V Sloveniji so včeraj potrdili rekordno število potrjenih okužb, kar 4511, to je mnogo več kot en dan prej, ko je bilo okužb 3456. Tudi v Avstriji hitro narašča število okužb. V zadnjih 24 urah so jih glede na uradne podatke zabeležili 8593, kar je daleč največ letos. Obenem se zaostruje položaj v bolnišnicah, saj se je število pacientov s covidom, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne nege, v enem tednu povečalo za tretjino in jih je zdaj 352. O največ okužbah doslej poročajo tudi s Hrvaške. V minulih 24 urah so ob 14.374 testih zabeležili 6310 novih okužb z virusom, v zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov, skupno že 9364. V bolnišnicah na Hrvaškem se trenutno zdravi 1680 covidnih bolnikov, med njimi jih 219 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. Tudi v Nemčiji so zabeležili rekordno število novih okužb s covid-19 na dnevni ravni od začetka epidemije covida-19 marca lani. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah v Nemčiji potrdili 33.949 novih okužb. Število covidnih bolnikov v nemških bolnišnicah na 100 tisoč prebivalcev v enem tednu, je trenutno 3,62. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je včeraj posvaril, da se Nemčija sooča s pandemijo necepljenih, in pozval k strožjim ukrepom za zajezitev širjenja  koronavirusa. Poudaril je: “Ne gre za cepilno nasilništvo, ampak da se izognemo preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

Sara Bertoncelj