fbpx

Švicarska Zvezna obveščevalna služba lani identificirala skoraj 500 ljudi, ki so obtoženi širjenja džihadistične propagande

Foto: iStock

Poročilo, ki je bilo objavljeno v torek, je razkrilo, da je švicarska Zvezna obveščevalna služba lani identificirala skoraj 500 ljudi, ki so bili obtoženi širjenja džihadistične propagande. Nacionalni načrt boja proti radikalizaciji v Švici je v zaključnem delu. 

Na podlagi zadnjega poročila zvezne obveščevalne delovne skupine TETRA, ki je bila oblikovana leta 2014, z namenom preprečiti potovanje džihadistom iz Švice na Bližnji Vzhod. Kljub temu, da se je Švica do sedaj sicer izognila terorističnim napadom kot so se dogodili v Nemčiji in Franciji, pa je še vedno tarča skrajnežev.

Največjo nevarnost predstavljajo logistično nezahtevni napadi
Iz poročila je razvidno, da za Švico največjo nevarnost predstavljajo napadi, ki ne zahtevajo veliko logističnega načrtovanja in jih lahko izvedejo osamljeni napadalci in majhne skupine. Do konca lanskega leta je bilo pod drobnogledom FIS-e kar 497 ljudi, ki so prek spleta širili džihadistično propagando v Švici ali pa državo uporabljali kot bazo za izvajanje tovrstnih aktivnosti. Od 70 primerov, ki jih je preiskovala zvezna policija, jih je okrog 60 predmet kazenskega postopka.

Foto: iStock

Obveščevalni agenti so preučili tudi dokumentacijo 5.202 prosilcev za azil, od 27.200 prejetih v lanskem letu, z namenom pravočasnega zaznavanja grožnje, ki bi lahko ogrozila notranjo varnost. Služba je na podlagi tega predlagala, da se 14 prosilcem prošnja zavrne, za eno osebo, ki ji je že bil odobren azil, pa je predlagala, naj se ji ga odvzame. Za primerjavo: leta 2015 je bilo od 39.500 prošenj za azil preučenih 4.910, leta 2014 pa je švicarska obveščevalna služba preučila le 2.488 dokumentov od 24.000 prejetih.

Foto: iStock

Lani je Zvezni policijski urad kar 122 osebam izdal prepoved vstopa v državo, od katerih je bilo 107 ljudi osumljenih storitve terorističnega dejanja in podpiranja prepovedanih skupin. Jihad Watch pa poroča, da delovna skupina TETRA trenutno pripravlja nacionalni akcijski načrt za boj proti radikalizaciji in nasilnemu ekstremizmu.

N. Ž.