fbpx

Tako bo švedska liberalna cerkev uničila sama sebe: V naslednjih desetih letih bo izgubila več kot milijon članov!

Foto: epa

Švedska cerkev bo morala začeti prodajati nepremičnine, to je namreč navedeno v raziskavi, ki kaže, da bo luteranska cerkev zaradi svojega liberalnega načina delovanja v naslednjih desetih letih izgubila več kot milijon članov. 

Börje Holgersson, predsednik cerkvenega sveta Lima-Transtrand v švedskem mestu Västerås, ki ga je najbolj prizadel upad števila vernikov, namerava prodati prostore župnije, ki jih lokalni mediji označujejo kot unikatno nepremičnino, saj ti skupaj s cerkvijo predstavljajo eno najbolj slikovitih prizorišč v regiji. Po besedah Holgerssona je najbolj problematično to, da ob upadu števila vernikov naraščajo stroški za vzdrževanje cerkva.

V zadnjih letih se je cerkev zelo spolitizirala
“Postavlja se dilema, ker v tem poslu ni mogoče povečati obsega,” poudarja Holgersson. S šest milijoni krščenih članov švedska cerkev predstavlja največjo luteransko versko skupnost v Evropi. Temu se je med drugim mogoče zahvaliti tudi zato, ker je bilo do leta 1996 novorojenčkom samodejno podeljeno članstvo, razen, če se starši niso odločili drugače. Zdi se, da se je v zadnjih letih cerkev zelo spolitizirala, na kar kaže njena odločitev, da se pri sklicevanju na Boga ne zatekajo več k uporabi “on” in “Gospod”, ker naj bi s tem prispevali k večji vključenosti.

Foto: epa

Predlagali so že umik križa in namestitev molitvenega prostora za muslimane
V preteklosti je Breitbart London že poročal o predlogu lezbične škofinje iz Stockholma Eve Brunne, da cerkve umaknejo križe in namestijo molitveni prostor za muslimane. Poleg tega je celo predlagala, da se označi smer Meke, da bi cerkve postale bolj dobrodošle pri muslimanskih gostih. Pripadniki liberalnega verskega telesa so pogosto vključeni v nastanitve nezakonitih priseljencev z namenom, da jih skrijejo pred oblastmi, zato ne čudi, da so se že zapletli v spopad s policijo, saj člani duhovščine delajo vse, kar je v njihovi moči, da preprečijo deportacije.

N. Ž.