fbpx

Tako se bo po novem letelo z letali: Umivanje rok, obvezna maska, dezinfekcija, ustrezna razdalja, nič več “duty free” izdelkov…

Foto: epa

Nov izziv predstavlja ponovna vzpostavitev letalskega potniškega prometa, kjer bodo morali veljati strogi ukrepi za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Agencija za letalsko varnost v Evropski uniji je že izdala smernice, ki jim bo sledila večina držav EU in Velika Britanija.

Protokoli na letališčih postajajo strožji. Z uvedbo novih pravil bo vstop na letališča dovoljen samo še potnikom, ki se bodo morali od svojih najdražjih posloviti že zunaj. Znotraj letališč bo obvezna nošnja maske in umivanje rok. Gibanje bo tako postalo oteženo, kajti obvezna bo distanca med osebami, ki znaša meter in pol, kar bo ustrezno označeno tudi na tleh. Osebe, ki bodo kašljale ali kihale, si bodo ob tem morale zakriti celoten obraz.

Ukrepi, ki so si jih zadali, bodo težko izvedljivi v praksi, navajajo uslužbenci letališč. Če to pogledamo v praksi, bi 1,5 metra razdalje med ljudmi v vrsti za večje lete, pomenilo kilometer dolgo vrsto. V izjemnih primerih bo dovoljena manjša razdalja, ob pogoju zaostrenih ukrepov, kot je na primer dodatno umivanje rok. Ne glede na to, da visoka temperatura ni nujno povezana z boleznijo, bo merjenje temperature obvezno. Iz preventivnih ukrepov bodo posamezniki s povišano temperaturo tako morali v posebne kabine, kjer bodo ločeni od ostalih potnikov.

Foto: epa

Nošnja maske bo tako obvezna na letališču kot tudi na letalih, potniki bodo le-te lahko prejeli na letališču. Nošnja mask bo prav tako obvezna za vse uslužbence, uslužbenci za pultom pa bodo dodatno zaščiteni s plastično pregrado. Ker želijo na letališčih skrajšati čas vkrcavanja in s tem znižati tveganje okužb, bodo prevozniki spodbujali potnike, da le-ti nosijo čim manj ročne prtljage, kar bodo poskusili doseči z dodatnimi popusti. Število avtobusov, ki prevažajo potnike iz terminala na letalo bo tako večje, s čimer bodo potnike lahko razkropili.

Foto: epa

Strožji ukrepi tudi na letalu
Kot smo že omenili bo nošnja maske obvezna celotno pot, v primeru daljših letov bodo tako potniki morali masko večkrat zamenjati. Pred vsakim letom bodo letalske družbe morale opraviti dezinfekcijo in poskrbeti za dodatno prezračevanje kabin. Ker se zavedajo, da je možnost okužbe visoka v toaletah letala, so se odločili, da bodo storitve kot je strežba hrane in pijače, omejene. Prav tako med letom ne bo več možno kupiti tako imenovanih “duty free” izdelkov.

Za sledenje potnikov v primeru okužbe bodo tako potniki morali izpolniti kontaktne podatke, ki jim bodo pomagali pri sledenju okužb. V priporočilih zaenkrat ni omenjena obvezna karantena ob prihodu v drugo državo, prav tako tudi imunitetni potni listi ne. Letalske družbe so priporočila sprejele dobro in se zaradi padca prihodkov, v času korona krize,  veselijo ponovne vzpostavitve letov.

Sara Kovač