fbpx

Tesen izid volitev v Bolgariji: Bo vlado sestavil boksar ali bolgarski “Šarec”?

Televizijski zvezdnik Slavi Trifonov, ki se je podal v politiko. (Foto: Wikimedia)

V nedeljo so v Bolgariji potekale parlamentarne volitve, ki so že druge v zadnjih treh mesecih. Predčasne volitve so bile sklicane, ko desnosredinska stranka GERB nekdanjega premierja Bojka Borisova, ni uspela sestaviti koalicije, in sicer po aprilskih volitvah, na katerih je prejela blizu 26 odstotkov glasov in se tako znašla na prvem mestu. 

A tudi opozicijske stranke niso našle skupnega jezika za sestavo nove vlade. Nekdanji premier Bojko Borisov je zatem odstopil in jugovzhodnoevropsko državo je od tedaj vodila začasna vlada pod vodstvom premierja Stefana Janeva, sicer nekdanjega vojaškega generala. Zgodnje javnomnenjske raziskave so kazale, da konservativna stranka GERB zaostaja za protisistemsko, uporniško stranko Obstajajo takšni ljudje (ITN). Ob tem se opaža rekordno nizko volilno udeležbo, ki je posledica apatije v državi, poroča euronews

Stranko ITN sicer vodi pevec in popularna televizijska zvezda Slavi Trifonov, katerega stranka naj bi prejela med 23,66 odstotki glasov, podobno kot GERB, ki je z 23,91 odstotka glasov v rahli prednosti (95 odstotkov preštetih glasov). A tudi če bi slednji po vseh preštetih glasovih dokončno dobil prednost pa ni ravno verjetno, da bi uspel sestaviti novo vlado. To bi lahko storila ITN, skupaj z drugimi uporniškimi strankami. Vse skupaj se je pričelo z množičnimi protesti, ki so pretresali Bolgarijo vse od pričetka poletja 2020, zlasti zaradi domnevnih korupcijskih škandalov, kar naj bi bil tudi sicer zelo pereč problem v tej državi. 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, predsednik Sveta Evropske unije Donald Tusk in bolgarski premier Bojko Borisov. (Foto: epa)

Leva globalistična scena, konkretno Transparency International, Bolgarijo razglaša celo za najbolj skorumpirano med 27 članicami EU. Borisov, ki je sicer vladal vse od leta 2009, se spopada z očitki korupcije, podpiranja oligarhije in zlorabe generalnega tožilstva z namenom ustvarjanja pritiskov na vplivne podpornike opozicije ter opozicijske politike. Očitke je vselej zanikal. Nedavno pa so tri ugledne bolgarske državljane celo doletele ameriške sankcije zaradi korupcije. Sankcije Washingtona pa so doletele še 64 bolgarskih državljanov ter z njimi povezanih subjektov. 

V skladu s projekcijami naj bi se na tretjem mestu znašli Socialisti s 16,4 odstotka glasov. Zatem naj bi sledila Demokratična Bolgarija – gre za koalicijo reformističnih liberalnih strank in Centristično gibanje za pravice in svoboščine (MRF), ki stavi zlasti na najstniško populacijo. Zanimiva je tudi koalicija protikorupcijskih strank Vstani! Mafija ven!, ki naj bi prejela 5,4 odstotka glasov. Glede prihodnjega oblikovanja nove koalicije so odprte različne možnosti.

Domen Mezeg