Težave z nezakonitimi migranti v Bihaću: Policija primorana streljati!

Datum:

Iz Bosne in Hercegovine poročajo, da ima policija na širšem območju Bihaća vse večje težave z nezakonitimi migranti. Ta teden je šlo vse skupaj tako daleč, da so bili zaradi neredov prisiljeni v uporabo strelnega orožja v novem migrantskem centru, kjer so migranti nameščeni. Razlog: migranti so protestirali češ, da naj bi imeli slabo zdravstveno oskrbo. 

Incident, zaradi katerega je bila policija prisiljena, da poseže po orožju in strelja v zrak, se je zgodil v ponedeljek, ko se je v migrantskem kampu Lipa, približno 20 kilometrov od Bihaća proti Bosanskemu Petrovcu, uprlo okoli 300 migrantov.

Za portal “Dnevni avaz” je minister za notranje zadeve Nermin Kljajić povedal, da so migranti protestirali, češ da imajo slabo zdravstveno oskrbo. V nekem trenutku so začeli metati kamenje na varnostnike in policijo, ki so zavarovali taborišče, pomirili pa so se šele, ko je policija dvakrat zaporedoma streljala v zrak.

Želijo si v Bihać
V nasilnem incidentu ne poročajo o poškodovanih policistih. Po dveh zaporednih strelih so se migranti umaknili, poroča Večernji List. Kljajić pa je pri tem namignil, da ni bila zdravstvena oskrba tista zaradi katere so protestirali, ampak se skriva v nezadovoljstvu, ker ne smejo zapustiti taborišča. Za vsako ceno migranti želijo v Bihać, je dal vedeti. Po izbruhu epidemije koronavirusa je bila namreč v Bosni in Hercegovini sicer izdana odločba, s katero se nezakonitim migrantom prepovedalo prosto gibanje po državi.

Foto: epa

Kljajić je javno povedal, da glede želje migrantov po prostem gibanju kompromisa ne bo in da morajo sprejeti, da je njihov dom sedaj v migrantskem kampu “Lipa”, ki je bil zgrajen za sprejem vseh, ki so prej prebivali v parkih in zapuščenih zgradbah in za katere ni bilo mesta v drugih taboriščih.

Razmere v Bihaću so se po vzpostavitvi migrantskega tabora “Lipa” s kapaciteto do tisoč ljudi normalizirale. Sedaj imajo težave v Veliki Kladuši, kjer nezakoniti  migranti še vedno ostanejo na ulicah, ker v sprejemnem migrantskem centru ni dovolj prostora. Na lokalni ravni se zato zavzemajo za ustanovitev migrantskega centra zunaj mest, da bi izpraznili ulice in parke.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...